Directorul tehnic al Apelor Române cercetat pentru corupție: Prejudiciu de trei milioane de lei

Publicat: 07 aug. 2024, 08:05, de Autor: Vlad Stefan Orjan, în Justitie , ? cititori
Directorul tehnic al Apelor Române cercetat pentru corupție: Prejudiciu de trei milioane de lei

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat lansarea unei noi investigații de corupție în cadrul Administrației Naționale a Apelor Române (ANAR). Dorel Dume, director tehnic în cadrul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri, este pus sub control judiciar, fiind suspectat de conflict de interese și obținere de foloase necuvenite.

DNA a comunicat că a inițiat acțiunea penală și a dispus măsura controlului judiciar împotriva lui Dume pentru efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția sa, în scopul obținerii de bani sau alte foloase necuvenite. Conform procurorilor, în perioada decembrie 2017 – noiembrie 2022, Dorel Dume, în calitatea sa de director general al ABA Crișuri și ulterior director general adjunct al ANAR, a înființat și administrat prin interpuși mai multe societăți comerciale. Aceste firme au încheiat contracte cu Administrația Națională Apele Române și ABA Crișuri, prin care au furnizat bunuri și servicii, generând un prejudiciu total de aproape trei milioane de lei.

„Societățile administrate în fapt de Dume Dorel Marcel au încheiat multiple contracte cu ANAR și ABA Crișuri, obținând foloase necuvenite în cuantum de 2.981.664 lei,” se precizează în comunicatul DNA. Peste un milion de lei ar fi fost retrași direct de Dorel Dume sau alte persoane din conturile firmelor respective.

În perioada în care se află sub control judiciar, Dorel Dume are interdicția de a desfășura orice activitate de conducere în cadrul ABA Crișuri sau ANAR. Nerespectarea acestei măsuri poate duce la înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu sau arestul preventiv.

Această anchetă subliniază angajamentul DNA de a combate corupția la toate nivelurile administrației publice și de a proteja interesele financiare ale statului.

Vezi mai jos comunicatul integral emis de DNA:

COMUNICAT

06 august 2024
Nr. 642/VIII/3

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Oradea, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 06 august 2024, față de DUME DOREL MARCEL, în prezent director tehnic în cadrul Administrația Bazinală de Apă (A.B.A.) Crișuri, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2017-noiembrie 2022, inculpatul Dume Dorel, ocupând funcții de conducere în cadrul Administrației Naționale a Apelor Române (A.N.A.R.), respectiv director general A.B.A. Crișuri, director general adjunct A.N.A.R., respectiv șef al Serviciului de Gospodărire Ape în cadrul A.B.A. Crișuri, ar fi înființat și administrat, prin interpuși, mai multe societăți comerciale și ar fi efectuat prin intermediul acestora operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția și atribuțiile sale, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite.
Societățile care ar fi fost administrate în fapt de inculpatul Dume Dorel Marcel, ar fi încheiat mai multe contracte cu Administrația Națională Apele Române și Administrația Bazinală de Apă Crișuri prin care au furnizat bunuri și servicii, ceea ce ar fi dus la obținerea pentru sine și pentru societățile în cauză de foloase necuvenite în cuantum total de 2.981.664 lei.
Ulterior, o parte din bani, peste un milion de lei, au fost retrași, direct sau prin interpuși, de inculpat din conturile deschise de societățile comerciale la diferite bănci.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații între care: să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu să nu desfăşoare niciun fel de activitate de conducere în cadrul A.B.A. Crișuri sau A.N.A.R.
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.