Dirijorul-fenomen Christoph Eschenbach, cap de afiș la Festivalul Enescu

Publicat: 20 sept. 2021, 20:00, de Roxana Roseti, în LIFESTYLE , ? cititori
Dirijorul-fenomen Christoph Eschenbach, cap de afiș la Festivalul Enescu

Celebrul dirijor Christoph Eschenbach, considerat un fenomen în domeniu, ține astăzi capul de afiș la Festivalul Enescu. Nu singur, ci alături de faimosul violonist Renaud Capuçon, Membrii Filarmonicii Berlin și invitații lor, precum și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare.

Ei susțin azi programe artistice impresionante: Enescu, Mozart, Korngold și Bruckner.

La Sala Palatului la ora 19.30 a urcat pe scenă Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare, sub bagheta dirijorului Christoph Eschenbach, solistul serii fiind violonistul Renaud Capuçon. Programul s-a deschis cu Korngold,  Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major op. 35. O capodoperă a secolului XX, concertul lui Korngold se numără printre marile concerte pentru vioară ale modernismului.

A fost comparat cu geniul mozartian

Korngold, un copil minune al cărui talent muzical a fost comparat cu geniul mozartian a lucrat la concertul de vioară între anii 1937 și 1939. A fost publicat în 1945, fiind dedicat Almei Mahler, soția mentorului său Gustav Mahler. Korngold este cel care a suștinut că dincolo de cerințele tehnice de virtuoz, Concertul său a fost compus mai degrabă pentru un Caruso (tenor) decât pentru un Paganini, așadar, necesitatea cantabilității vocale este primordială în interpretarea violonistică.

Programul este completat de Simfonia a II-a în do minor de Anton Bruckner, o lucrare colosală a simfonismului romantic și singura simfonie fără dedicație din creația sa. Denumită și Simfonia Pauzelor, Bruckner a finisat-o în anul 1872, iar în 1873 a fost pusă în scenă pentru prima dată, interpretată de Filarmonica din Viena.