Discursul lui Volodimir Zelenski din Parlamentul României (VIDEO LIVE)

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski se adresează, în acest moment, românilor, printr-un discurs video în Parlamentul României. La ședința parlamentarilor, în cadrul căreia vorbește Zelenski, participă și premierul Nicolae Ciucă.

 

Zelenski și-a început discusul arătând niște imagini greu de privit, cu oameni morți, civili, care zăceau decedați pe drumuri. „Locuitorii din Bucea au fost legați cu mâinile la spate, împușcați în ceafă și în ochi. Oameni omorâți nevinovați. De ce au făcut aceste orori?”, și-a început Zelenski discursul. „Pe agențiile de presă ruse nu se publică nimic necenzurat. Vreau să mă înțelegeți corect. Rușii nici nu se ascund. Vorbesc foarte direct. Dacă noi nu ne apăram, ce au făcut la Bucea ar fi făcut pe tot teritoriul Ucrainei. Au fost omorâți profesori și învățători sau persoane care erau considerați activiști. Dar de ce ei nu se ascund? De ce și acum când lumea a înțeles ce se întâmplă: în 1989, a murit Nicolae Ceaușescu, după mulți ani în care s-a demonstrat că era o persoană neadecvată, că el și soția lui izolau țara și o trăgeau în jos. Poporul român s-a ridicat și s-a apărat. Ceaușescu și anturajul lui nu putea fi convins de nimic. La fel nu pot fi convinși de nimic rușii care dau ordine de război. Sunt capabili să distrugă milioane de vieți pentru a-și implementa ideile lor nebunești”, a spus Zelenski.

“Împreună trebuie să-i oprim pe acești oameni. Vor să ocupe Odesa, iar de la Odesa mai e un pas până în Moldova, care e o țintă pentru expansiunea rusă. E important să apărăm și securitatea Moldovei. Pe interiorul Ucrainei se decide securitatea Europei. Au fost impuse sancțiuni asupra Rusiei, dar războiul durează deja de 40 de zile. Rusia trebuie privată de toate resursele financiare: opriți tranzitul de mărfuri din și spre Rusia. Nu importați produse din Rusia. Nu există alternative? Vă putem da soluții. Fiecare stat trebuie să susțină Ucraina cu armament. Acum se va decide cine va câștiga: libertatea sau tirania. Azi am vorbit cu reprezentanții UE despre susținerea refacerii Ucrainei. Sunt convins că România și firmele românești vor participa la programele de refacere a Ucrainei. Potențialul nostru e mare, dar avem nevoie de susținere pentru a reface Ucraina. Mulțumesc poporului român pentru ajutorul refugiaților! Glorie României, Glorie Ucrainei!”, a conchis Zelenski.

Ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților a fost coordonată de președinții celor două camere, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu. Înainte de discursul lui Zelenski, parlamentarii români au ținut un moment de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina.

Cîțu: Putin e un criminal de război

Florin Cîțu a declarat, adresându-se lui Zelenski: „Este o onoare, domnule președinte Zelenski să vă ascultăm în Parlamentul României. Sunteți un erou și un exemplu. Curajul de care dați dovadă ne inspiră pe toți. Doar împreună putem învinge. Este inadmisibil. Vladimir Putin e un criminal de război. Masacrul de la Bucea nu poate rămâne nepedepsit. Prin gestul dumneavoastră de a merge la Bucea ați arătat că sunteți un adevărat lider. Noi avem datori de a nu rămâne pasivi. Toată Europa trebuie să facă mai mult. Am fost și voi rămâne unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai regimului Putin. Rusia trebuie izolată complet din punct de vedere economic. Vă asigur de tot sprijinul meu. România va contribui la stoparea războiului ilegal declanșat de Rusia”.

Ciolacu: Susținem granițele internaționale ale Ucrainei

La rândul său, Marcel Ciolacu a declarat: „Ne alăturăm vocilor care exprimă ferm integritatea și suveranitatea Ucrainei în granițele sale declarate internațional. respingem comportamentul iresponsabil al Rusiei și cerem încetarea imediată a atacului asupra Ucrainei. Imaginile din Bucea ne-au copleșit pe toți. Nu putem accepta ca autorii acestor masacre să rămână nepedepsiți. Îmi exprim întreaga solidaritate cu Ucraina. Vă asigură că așa cum s-a întâmplat și până acum, cetățenii ucraineni care fug din fața războiului vor avea parte de tot sprijinul în România. Războiul aduce doar moarte, suferință și destine distruse. Curajul dumneavoastră și al cetățenilor ucraineni e un exemplu. Victoria Ucrainei este importantă. Trăiască România, Slava Ukraina!”

Nicolae Ciucă: România va avea grijă de refugiații ucraineni

Ședința comună a Parlamentului a fost încheiată de discursul premierului Nicolae Ciucă. Premierul a afirmat că România va avea grijă de toți refugiații ucraineni care fug din calea războiului și că este convins că și Ucraina îi va apăra pe etnicii români aflate pe teritoriul său. “Ucraina este un simbol al rezistenței în fața unei agresiuni barbare si nedrepte, sunteti astazi dle presedinte Zelenski liderul unei natiuni care lupta pentru identitate in acest razboi ilegal si neprovocat. Multi, mult prea multi si-au pierdut viata, altii au fost obligati sa ia calea refugiului ca urmare a atrocitatii trupelor rusesti fara discernamant asupra civililor, scolilor, spitalelor, teatrelor. Atrocitatile ne-au cutremurat pe toti. Toate aceste actiuni inumane trebuie sanctionate de instantele penale internationale.

Îmi manifest admiratia pentru tenacitatea si curajul poporului ucrainean in a-si apara tara. Va asigur ca familiile ucrainenilor ajunse in Romania sunt in siguranta si vom avea grija de ei. Sunt convins ca asa cum noi avem grija de cetatenii ucrainei, la fel veti avea si dvs grija de cetatenii de etnie romana din Ucraina”, a declarat, premierul României, Nicioae Ciucă, adresându-se lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Nu e prima dată când Zelenski vorbește într-un parlament. A făcut-o, tot prin video-conferințe, în parlamentele a multor țări din Uniunea Europeană și nu numai. El a cerut ajutor umanitar, precum și ajutor militar. Ieri noapte a avut o intervenție video chiar și în cadrul Galei Premiilor Grammy, de la Los Angeles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...