Distrugător rus, la doar câțiva metri de o navă americană. Incident militar între Statele Unite și Rusia VIDEO

Ministerul rus al Apărării a anunțat vineri, 15 octombrie, că o navă de luptă a Flotei din Oceanul Pacific a oprit încercarea unui distrugător al US Navy de a trece frontiera de stat a Federației Ruse în Marea Japoniei. Marina SUA a negat acuzațiile Ministerului Apărării din Rusia.

“Astăzi, 15 octombrie, în jurul orei locale 17.00, distrugătorul american Chafee (DDG 90), care operează în Marea Japoniei de câteva zile, s-a apropiat de apele teritoriale ale Federației Ruse. Și a încercat să treacă frontiera de stat”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

Reprezentanții ruși consideră că nava mare antisubmarin Amiral Tributs a Flotei din Oceanul Pacific a acționat conform regulilor internaționale de navigație. Aceasta a intervenit pentru „alungarea intrusului din apele teritoriale”, după transmiterea mai multor avertismente.

Distrugătorul american USS Chafee a schimbat cursul după avertismentele Marinei ruse, susține Moscova

Echipajul distrugătorului Chafee, după ce s-a convins de hotărârea navei rusești de a interveni pentru prevenirea încălcării frontierei de stat, a schimbat cursul navei și la ora 17.50 s-a întors în direcția opusă. Amiral Tributs s-a apropiat la mai puțin de 60 de metri de nava americană”, au precizat reprezentanții Ministerului rus al Apărării, potrivit publicației DefenseRomânia.ro.

Partea rusă susține că nava Amiral Tributs a avertizat pe canalul internațional de comunicații că astfel de acțiuni nu sunt acceptabile. De asemenea, nava ar fi notificat distrugătorul american că se află într-o zonă interzisă pentru navigație, din cauza desfășurării unor exerciții cu trageri de artilerie.

“După primirea avertismentelor părții ruse, distrugătorul Chafee, în loc să-și modifice cursul pentru părăsirea raionului închis pentru navigație, a arborat steaguri colorate, care indicau pregătirile pentru decolarea elicopterului de punte. Asta înseamnă că schimbarea cursului și vitezei erau imposibile, iar nava se îndrepta spre încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse în Golful Petru cel Mare”, se mai precizează în comunicatul de presă al ministerului rus.

“Acțiunile echipajului distrugătorului Chafee al marinei americane reprezintă o încălcare gravă a regulilor internaționale privind prevenirea coliziunilor pe mare și a acordului interguvernamental ruso-american de prevenire a incidentelor în marea deschisă și în spațiul aerian situat deasupra acesteia din anul 1972”, au concluzionat reprezentanții Rusiei.

Reacția Pentagonului: Interacțiunea a fost sigură și profesională

Marina SUA a negat acuzațiile Ministerului Apărării din Rusia potrivit cărora o navă rusească de luptă a împiedicat un distrugător american să pătrundă în apele teritoriale ale Rusiei, în Marea Japoniei.

Într-un comunicat al departamentului de relații publice al Flotei americane din Pacific, emis vineri după-amiază, se arată:

„Declarația Ministerului Apărării din Rusia cu privire la interacțiunea dintre cele două nave ale forțelor noastre navale este falsă. În timp ce USS Chafee (DDG 90) desfășura operații de rutină în apele internaționale din Marea Japoniei, pe 15 octombrie 2021, un distrugător rus din clasa Udaloy s-a apropiat la aproximativ 60 de metri de USS Chafee (DDG 90,) în timp ce nava se pregătea pentru desfășurarea operațiilor de zbor de la bord”.

„Interacțiunea a fost sigură și profesională”, au subliniat militarii americani. Ei au precizat că: „Rusia a emis o notificare către Airman and Mariners (NOTAM / NOTMAR) pentru această zonă, însă pentru [un interval orar] mai târziu în cursul zilei.

Notificarea nu era în vigoare la momentul interacțiunii. În tot acest timp, USS Chafee a efectuat operații în conformitate cu dreptul și procedurile internaționale. Statele Unite vor continua să zboare, să navigheze și să opereze acolo unde dreptul internațional permite acest lucru.”

Distrugătorul US Navy „Chafee”, sursa: RT
Distrugătorul US Navy „Chafee”, sursa: RT

În Marea Japoniei a avut loc exercițiul ruso-chinez Cooperare maritimă-2021

În perioada 14-17 octombrie, în Marea Japoniei, se desfășoară exercițiul ruso-chinez Cooperare maritimă-2021. Din partea Federației Ruse, la acesta participă nave de luptă și auxiliare ale Flotei din Oceanul Pacific. Printre care nava mare antisubmarin Amiral Panteleev, corvetele Proiect 20380 Aldar Tsydenzhapov și Gromky, două dragoare de bază, submarinul Proiect 877 Ust-Bolsheretsk, o vedetă purtătoare de rachete și un remorcher de salvare.

Probabil, distrugătorul american Chafee monitorizează activitățile desfășurate în cadrul exercițiului de navele din Federația Rusă și China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Mersul trenurilor. CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi /...

CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi, trenurile IR 1833 (Iaşi - Cluj) si IR 1832 (Cluj - Galaţi) urmând a tranzita zona...
recunoaștere facială

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi Rekognition

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi software-ul său de recunoaştere facială Rekognition, o tehnologie controversată din cauza riscurilor de discriminare, relatează AFP. Gigantul...