Divizia spaţială a Lockheed Martin a câştigat contractul: Primul vehicul spaţial lansat de pe altă planetă

Divizia spaţială a companiei Lockheed Martin a câştigat contractul atribuit de NASA pentru a construi racheta care va aduce pe Terra primele eşantioane prelevate de pe planeta Marte, în jurul anilor 2030, a anunţat agenţia spaţială americană, citată de France Presse.

Acea rachetă, „mică şi uşoară”, potrivit termenilor folosiţi de specialiştii de la NASA, va fi primul vehicul spaţial fabricat de oameni ce va fi lansat de pe o altă planetă.
Roverul american Perseverance, ajuns pe Marte în urmă cu un an, colectează în această perioadă eşantioane de rocă din zone considerate deosebit de interesante de către oamenii de ştiinţă. Obiectivul misiunii sale este acela de a găsi urme ale unor forme de viaţă străvechi pe „Planeta Roşie„.

Însă acele eşantioane vor trebui să fie analizate în laboratoare terestre, mai sofisticate decât orice instrumente de analiză care ar putea fi trimise pe Marte. Astfel, mostrele marţiene vor fi recuperate şi trimise spre Terra cu ajutorul unui sistem tehnologic complex, din care racheta atribuită Lockheed Martin Space constituie un element central.

Primele eşantioane colectate vreodată de pe o altă planetă

Contractul pentru fabricarea „Mars Ascent Vehicle Integrated System” are o valoare potenţială de 194 de milioane de dolari, a anunţat NASA într-un comunicat. „Piesele acestui puzzle încep să se aşeze pentru a ne aduce pe Pământ primele eşantioane colectate vreodată de pe o altă planetă”, a declarat Thomas Zurbuchen, coordonatorul misiunilor ştiinţifice din cadrul NASA.

Potrivit planurilor agenţiei spaţiale americane, o misiune va fi lansată cel mai devreme în 2026 pentru a trimite pe Marte acea mini-rachetă, cu un alt rover ce va avea misiunea de a recupera eşantioanele lăsate pe scoarţa marţiană de Perseverance.

Odată ce eşantioanele vor fi plasate în interiorul rachetei, aceasta va decola pe verticală pentru a ajunge pe o orbită în jurul planetei Marte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...