DNA a început „prașila” într-o Direcție Agricolă Județeană
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/DNA-foto-facebook.jpg)
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Oradea au anunțat, marți, că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de Nicolae Florian Hodișan, director executiv al Direcției Agricole Județene Bihor.
Nicolae Hodișan a fost pus de procurorii DNA sub acuzația de abuz în serviciu în formă continuată. Alături de el este cercetată și Angela Mirela Barău, consilier superior cu atribuții de control financiar preventiv, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Între 2023 și 2024, Hodișan ar fi semnat trei contracte de asistență juridică cu cabinete de avocatură. Valoarea totală a acestora a fost de 34.655 de lei.
În același timp, Direcția Agricolă avea deja trei juriști angajați, iar pentru astfel de cheltuieli era necesar avizul Ministerului Agriculturii, care fie a fost omis, fie a respins explicit externalizarea serviciilor.
Procurorii DNA susțin că deciziile au fost luate cu ajutorul consilierei Angela Barău, responsabilă cu controlul financiar preventiv, care a vizat favorabil contractele ilegale.
DNA spune că acuzatul a ignorat juriștii DAJ
Nicolae Hodișan nu are voie să părăsească teritoriul României, să exercite funcția de director executiv și să comunice cu persoanele menționate în ordonanța procurorilor.
El a fost avertizat că, în cazul încălcării măsurilor impuse cu rea-credință, riscă arestul la domiciliu sau arestarea preventivă.
Aceasta este a doua anchetă în care Hodișan este vizat de DNA. În martie 2025, procurorii au făcut percheziții la sediul Direcției Agricole și la două locuințe ale acestuia, într-un alt dosar penal, aflat încă în faza preliminară.
Surse judiciare spun că Hodișan a ignorat inclusiv refuzul oficial al Ministerului Agriculturii de a aproba cel mai recent contract cu avocați, alegând să meargă înainte cu semnarea și plata, în ciuda avertismentelor.
Deși avea la dispoziție resurse interne juridice, directorul Direcției Agricole Bihor a ales să contracteze servicii externe, cu costuri din bani publici, fără aprobările legale. DNA consideră că a fost vorba de o decizie abuzivă, luată cu complicitatea consilierei financiare, pentru care ambii au fost puși sub acuzare.