DNA extinde urmărirea penală către alte șase firme în cazul fraudării Economat Sector 5

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus extinderea urmării penale față de șase societăți comerciale suspecte de implicare în fraudarea SC Economat Sector 5, se arată într-un comunicat de presă transmis de DNA.

Este vorba de S.C. Dap Team & Partners S.R.L, S.C. United Colors Team S.R.L, S.C. Miro Best Print S.R.L, S.C. Trade International Industry S.R.L, S.C. Grivin House S.R.L. și S.C. Elsys Power S.R.L.

„Fiecare dintre societățile comerciale este suspectată de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, săvârșită în vederea obținerii unui avantaj patrimonial de către altul”, susțin procurorii DNA.

S-a ajuns astfel la un total de 11 companii cercetate în acest dosar în care fostul primar Marian Vanghelie este acuzat de constituire de grup infracţional, trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu privind fraudarea Economat Sector 5.

Celelalte cinci societăţi comerciale cu sediul în municipiul Bucureşti suspecte de implicare în lanţurile comerciale de fraudare a SC Economat Sector 5, respectiv: SC Games&Sports Distribution Romania SRL, SC City Bistro Management SRL, SC IDD Asset Management SRL, SC Daarm Partners SRL şi SC Fortis Pugna SRL.

Motivul cercetării

Fiecare firmă este suspectată de săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, săvârşită în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial de către altul, arată anchetatorii.

„În vederea reparării pagubelor aduse patrimoniului SC Economat Sector 5 SRL prin săvârşirea, de către suspectele SC Games & Sports Distribution Romania SRL şi SC City Bistro Management SRL, a infracţiunilor reţinute în sarcina lor, procurorii au dispus sechestru asigurător asupra tuturor bunurilor mobile/imobile aflate în proprietatea celor două firme, precum şi asupra sumelor de bani din toate conturile bancare ale celor două firme”, se precizează în comunicat.

Procurorii DNA anunţau, joia trecută, că efectuează acte de urmărire penală faţă de 22 de suspecţi, între care funcţionari publici, directori din cadrul instituţiilor subordonate Primăriei Sectorului 5 şi Consiliului local, pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei în legătură cu achiziţii nelegale supraevaluate efectuate de SC Economat Sector 5 (societate la care unic asociat este Consiliul local), prejudiciul estimat fiind de peste 256 milioane lei.

Procurorii anticorupţie notau în ordonanţă că, la finele anului 2018, Marian Vanghelie – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului local Sector 5, Marian Leonard Petre – la data faptelor directorul general al SC Economat sector 5 SRL – şi un om de afaceri ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane (administratori ai unor societăţi comerciale) şi care ar fi avut ca scop obţinerea de foloase de către firmele controlate de Vanghelie şi implicit de persoanele care au sprijinit grupul, prin prejudicierea bugetului SC Economat Sector 5 SRL.

„Obţinerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziţii de bunuri nelegale şi la preţuri supraevaluate (produse alimentare şi nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane şi dulciuri, cântare comerciale, măşti FFP2 şi geluri dezinfectante etc), de la societăţile controlate de aceştia. Grupul a acţionat în perioada 2018 – 2020 şi ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfăşurarea activităţii infracţionale”, preciza DNA.

Mecanismul fraudei

La vârful ierarhiei, spuneau procurorii, s-ar fi aflat Marian Daniel Vanghelie, urmat de Petre Marian Leonard – directorul general al Economat Sector 5 şi un om de afaceri, suspect în cauză.

„Mecanismul de acţionare al grupului era unul complex. Astfel, după achiziţia bunurilor respective de către societăţile controlate de oamenii de afaceri de la diverşi furnizori, acestea erau revândute la suprapreţ către SC Economat Sector 5 SRL, în mod direct, dar şi prin crearea mai multor lanţuri comerciale în care erau interpuse aceleaşi societăţi, controlate de membrii grupării”, indica DNA.

Mai departe, această societate ar fi revândut produsele respective la preţuri supraevaluate către aproape toate entităţile din subordinea Primăriei Sectorului 5 sau a Consiliului local Sector 5 (Administraţia Domeniului public, Administraţia Pieţelor Sector 5, Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Sector 5, şcoli, grădiniţe etc.).

DNA menţiona că au existat creşteri de preţuri chiar şi de 31 de ori mai mari faţă de preţul practicat de furnizorul iniţial. Spre exemplu, un capsator de plastic mediu a fost achiziţionat de Economat Sector 5 cu 81,6 lei, în condiţiile în care preţul iniţial a fost de 2,59 lei.

Într-un context asemănător, arată anchetatorii, în perioada 2016 – 2019, Marian Vanghelie ar fi pretins de la un om de afaceri un procentaj de 50% din profitul pe care societatea acestuia urma să îl realizeze din vânzarea de mărfuri supraevaluate către SC Economat Sector 5 şi ar fi primit suma totală de 80.463.800 lei, pentru a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se înţeleagă că o are asupra directorului general, Marian Leonard Petre, în scopul determinării acestuia să efectueze achiziţiile respective şi să asigure plata integrală, cu celeritate, a facturilor de vânzare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...