DNA lucrează! Un inspector antifraudă și 21 de polițiști de frontieră trimiși în judecată

Publicat: 26 mart. 2024, 11:14, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
DNA lucrează! Un inspector antifraudă și 21 de polițiști de frontieră trimiși în judecată

Scandalul corupției lovește din nou în sistemul de securitate și control al frontierelor României. Avem aici un caz complex, care implică un inspector antifraudă și 21 de polițiști de frontieră de la Nădlac I și Nădlac II. Aceștia au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, într-un caz care este în cercetare de anul trecut. Ca să vezi!

Potrivit unui comunicat de presă emis marți de către DNA – Serviciul teritorial Timișoara, în perioada august 2022 – ianuarie 2023, cei 21 de polițiști de frontieră ar fi pretins și primit sume de bani de până la 600 de euro de la persoanele care efectuau transport de călători între Republica Moldova și țările Uniunii Europene, fără a lua măsurile legale pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățenii extra-comunitari.

În cazul inspectorului antifraudă, procurorii susțin că acesta ar fi pretins și primit sume de bani în valoare totală de 1.200 de euro de la două persoane, pentru a trafica influența sa asupra polițiștilor de frontieră români și maghiari. Inspectorul ar fi promis că va facilita trecerea ilegală a frontierei româno-maghiare cu obiecte susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural național mobil, cum ar fi tablouri și statuete.

Cei 22 de inculpați sunt trimiși în judecată pentru luare de mită și trafic de influență, comise atât în formă simplă, cât și continuată. În plus, au fost dispuse și măsuri asigurătorii pentru a preveni scăparea acestora de sub incidența legii.

Dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Timiș, iar în acest context, procurorii anticorupție au încheiat deja un acord de recunoaștere a vinovăției cu un suspect acuzat de luare de mită în formă continuată.

Acțiunea DNA reprezintă un nou pas în lupta împotriva corupției din rândurile instituțiilor de stat și demonstrează determinarea autorităților în a aduce în fața justiției pe cei care încalcă legea și subminează integritatea și siguranța frontierelor naționale. După ani îndelungi de acțiuni mai degrabă discrete, DNA pare să-și fi regăsit pofta de muncă.

Aceste dezvăluiri arată încă o dată cât de necesară este combaterea corupției și consolidarea transparenței în toate instituțiile statului pentru a asigura respectul pentru lege și pentru a proteja interesele și valorile fundamentale ale societății.