Cifrele sărăciei! Doar 1,3% dintre vârstnicii din România beneficiază de servicii sociale

Cei mai mulți bătrâni nu sunt luați în evidență și nu au acces la ajutoarele pe care le-ar putea obține din partea statului, a declarat joi ministrul Muncii, Raluca Turcan.

În România sunt 3,8 milioane de persoane vârstnice de peste 65 de ani, adică 17,3% din populaţia ţării.

Doar 1,3%, adică doar 52.000 de persoane beneficiau de servicii sociale în anul 2019. Este o cifră sau o radiografie dramatică, pentru că îţi dai seama de fapt la câte persoane vârstnice vulnerabile statul sau parteneriatele nu ajung”, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.

Dintre cei care primesc asistenţă socială, 40% sunt în cămine de bătrâni, asta în contextul în care există cel puţin un cămin pe judeţ.

În 72% din serviciile publice de asistenţă socială din oraşe şi comune lipseşte evidenţa persoanelor vârstnice şi a adulţilor în dificultate. 93,7% dintre autorităţile locale nu au niciun personal angajat pentru asistarea persoanelor vârstnice”, a afirmat Raluca Turcan.

Acestea sunt cifre ale sărăciei, iar pentru mine, ministru, sărăcia nu este un subiect tabu, ci îl prezint public şi punem soluţii pe masă. Soluţiile deja vin.

Astăzi voi avea o primă întâlnire cu structurile asociative din comune, oraşe şi judeţe, să prezint prima variantă a modificărilor la legea asistenţei sociale, să trecem de la beneficii la servicii sociale integrate, să nu mai direcţionăm bani către instituţii, ci finanţarea să urmeze beneficiarul şi să deschidem piaţa competiţiei pentru servicii de asistenţă socială, să se creeze parteneriate, instituţiile statului să acceseze cele mai bune servicii. Acestea sunt principiile de bază”, a subliniat Turcan.

Potrivit acesteia, asistenţa la domiciliu trebuie să devină un serviciu constant la dispoziţia persoanelor vârstnice.

Propun modificări special pentru persoanele vârstnice, întrucât acestea trebuie să intre în sistemul de evidenţă al autorităţilor publice, ca şi cum ar fi beneficiar al unui centru rezidenţial”, a mai spus ministrul Muncii, care a participat la inaugurarea centrului de vârstnici Enayati din Capitală.

Acest centru este de lux, dar poate fi un model pentru centre în ţară prin parteneriatul dintre stat şi mediul privat. Oamenii vârstnici au nevoie de asistenţă medicală la domiciliu, de consiliere, de asistenţă permanentă din partea statului”, a afirmat Turcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...