Documentarul Nasty intră pe ecrane: un tenismen român la superlativ

Publicat: 04 mart. 2024, 19:24, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
Documentarul Nasty intră pe ecrane: un tenismen român la superlativ

Documentarul „Nasty„, care explorează viața și cariera fostului jucător de tenis Ilie Năstase, primul număr 1 mondial din istoria clasamentului ATP, va încânta publicul român începând cu 16 aprilie, când va fi lansat în cinematografele din întreaga țară. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat al Transilvania Film transmis luni.

Porecla internațională a marelui tenismen român nu vine neapărat de la nume. Nasty înseamnă în engleză și pacoste, printre alte accepțiuni nu foarte măgulitoare. Privind în urmă la cariera fabuloasă a lui Ilie Năstase găsim suficiente motive pentru ca adversarii săi să îi fi conferit acest cognomen. Și, judecând după bogăția biografiei personajului, nu avem nici o îndoială că Nasty este un documentar bun.

Filmul oferă o incursiune fascinantă în povestea lui Năstase, combinând imagini de arhivă remarcabile și interviuri cu unele dintre cele mai cunoscute figuri din lumea sportului, printre care Rafael Nadal, Bjorn Borg, Jimmy Connors, Nadia Comăneci sau Boris Becker. De asemenea, Phil Knight, co-fondatorul Nike, discută într-un interviu exclusiv despre relația sa cu Năstase, acesta fiind primul sportiv profesionist care a semnat un contract de reprezentare cu celebrul brand în 1972.

Premiera de gală a documentarului, regizat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu, va avea loc pe 16 aprilie la Sala Palatului din București, în prezența lui Ilie Năstase, a echipei și a unor invitați speciali precum Ion Țiriac și Nadia Comăneci, așa cum ne informează Agerpres.

Tudor Giurgiu, unul dintre regizorii filmului, a declarat că Ilie Năstase a fost un personaj fabulos pe teren și că munca de cinci ani pentru acest proiect a dezvăluit arhive impresionante despre cariera și viața legendarului jucător de tenis. Giurgiu a subliniat importanța portretului complex al lui Năstase pentru istoria tenisului și a României în ansamblu.

A fost fascinat mereu de lejeritatea lui Ilie Năstase pe teren. Iar eu l-am prins destul de târziu, jucând doar meciuri demonstrative. Am crescut în familie cu numele lui. Mulți specialiști în tenis, inclusiv Bjorn Borg, spun că doar doi jucători din istorie au avut un har special: Năstase și Federer. Când am citit și autobiografia lui Ilie, m-am decis să facem acest film. Acum, când e gata, îmi dau seama că superlativele folosite pentru a-l descrie nu sunt deloc exagerate. În unele momente, el a fost mai popular chiar decât tenisul în sine. Asta mi-aș dori să vadă noile generații în Nasty – o figură inspirațională, care a zguduit lumea„, a transmis Cosmin Hodor, co-producător.

Documentarul „Nasty” este produs de Libra Films și HDR Evolution în co-producție cu HBO și Televiziunea Română, cu sprijinul Guvernului României și este distribuit de Transilvania Film.