Domenico Dolce și Stefano Gabbana: expoziție-eveniment la Milano

Publicat: 27 apr. 2024, 18:13, de Radu Caranfil, în Cultură , ? cititori
Domenico Dolce și Stefano Gabbana: expoziție-eveniment la Milano

Știm! Știm… nu va fi vreme de dat o fugă până la Milano. Vin Floriile. Vin Paștele. Poate după, cu ce bani v-au mai rămas. Fiindcă merită. Expoziția „De la inimă la mâini: o călătorie prin inspirațiile Dolce & Gabbana” a adus în centrul atenției o incursiune fascinantă în lumea creativă a celebrilor designeri italieni, Domenico Dolce și Stefano Gabbana. Cu o abordare profund personală și o reverență față de memoria colectivă a Italiei, expoziția este un omagiu adus orașului Milano, locul care i-a primit cu brațele deschise și unde totul a început.

De la inimă la mâini, acesta este un periplu prin ceea ce a inspirat cei doi designeri în căutarea destinului artistic năzuit. Rezultatul unei introspecții profunde în căutarea muzelelor și miturilor care au alimentat geniul lor creativ până la materializarea ideii, în mâinile pricepute ale angajaților Maison-ului. De la citatele din filme până la devotamentul față de Sicilia (patria lui Domenico), trecând prin Grecia clasică și zeii săi olimpici, referințele sunt nesfârșite și dezvăluie alegerea de a îmbrățișa o viziune mai largă asupra lumii, care cuprinde întreaga comunitate italiană.

Expoziția, organizată de Florence Muller, a deschis porțile publicului pe 7 aprilie la Palatul Regal, în premieră mondială, și va fi deschisă până miercuri, 31 iulie. Devotamentul pe care casa de modă l-a manifestat întotdeauna față de lucrul manual se traduce într-un dialog unic între tradiția artizanală și contemporaneitate. Actualitatea se reflectă în implicarea noii generații de artiști digitali, care, folosind inteligența artificială, dialoghează cu creațiile mărcii prin temele cardinale ale stilului Dolce & Gabbana: de la artele vizuale la arhitectură, de la muzică la forța creativă a designului vestimentar italian, de la teatru la dolce vita.

Traseul expoziției continuă pe etajul nobil cu zece încăperi secvențiale. Prima declarație de dragoste este pentru lucrul manual, iar pe pereți se regăsesc picturi inspirate de Marele Tur al colecțiilor Haute Couture Dolce&Gabbana, realizate de Anh Duong. A doua încăpere este dedicată artei prelucrării sticlei venețiene. Traseul se desfășoară printre oglinzi și candelabre de înaltă meșteșugărie, care răsună în detaliile meticuloase ale broderiilor și cristalelor care îmbogățesc hainele. Expoziția continuă cu un omagiu adus lui „Il Gattopardo”, (capodopera literară a lui Lampedusa, capodopera cinematografică a lui Visconti) o referință constantă în viziunea Dolce & Gabbana.

Cele zece încăperi dezvăluie o călătorie captivantă prin universul creativ al celor doi designeri italieni, îmbogățită de colaborarea autentică între Palazzo Reale și Dolce & Gabbana. O călătorie fascinantă care readuce la viață momente și inspirații, evidențiind în același timp bogăția culturală și artistică a Italiei.