Donald Trump îl devansează considerabil pe Joe Biden în cursa pentru Casa Albă

Publicat: 04 iul. 2024, 14:09, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Donald Trump îl devansează considerabil pe Joe Biden în cursa pentru Casa Albă

Recentul sondaj de opinie realizat de New York Times și publicat după dezbaterea televizată dintre Donald Trump și Joe Biden indică o schimbare semnificativă în preferințele alegătorilor americani. Fostul președinte republican, Donald Trump, conduce acum cu șase puncte procentuale în fața actualului președinte democrat, Joe Biden, cu 49% față de 43% din intențiile de vot.

Preocupările alegătorilor față de vârsta lui Joe Biden

Un aspect esențial dezvăluit de sondaj este îngrijorarea majorității alegătorilor față de vârsta lui Joe Biden. Aproximativ 74% dintre cei chestionați au exprimat preocupări cu privire la capacitatea președintelui în vârstă de 81 de ani de a face față rigorilor funcției. Acest subiect a fost adesea punctul central al atacurilor lui Trump în timpul dezbaterii, unde a încercat să sublinieze incapacitatea lui Biden de a răspunde prompt și coerent fără ajutorul unui prompter.

Perspectivele democratice: candidatura lui Biden sub semnul întrebării

Conform unui alt sondaj difuzat de CNN, trei sferturi dintre alegătorii democrați consideră că Partidul Democrat ar avea șanse mai mari în alegerile din noiembrie cu un alt candidat. Această percepție este împărtășită și de un sondaj Reuters/Ipsos, care indică faptul că 32% dintre democrații intervievați cred că Joe Biden ar trebui să renunțe la candidatura pentru un nou mandat. Argumentul principal este prestația sa din dezbaterea televizată, unde nu a reușit să răspundă convingător la atacurile rivalului său republican.

Strategia Casei Albe și răspunsurile lui Biden

Într-un efort de a combate aceste percepții negative, Casa Albă a anunțat că Joe Biden va acorda un interviu postului ABC News și va organiza o conferință de presă săptămâna viitoare. Aceste ocazii sunt menite să demonstreze că președintele se poate exprima fluent și convingător, chiar și fără ajutorul unui prompter. Totuși, rămâne de văzut dacă aceste apariții publice vor reuși să schimbe opinia publicului și să întărească încrederea în capacitatea sa de a conduce țara pentru încă patru ani.

Analiza dezbaterii televizate: Trump vs. Biden

Dezbaterea dintre cei doi contracandidați a fost intensă și a scos în evidență contrastul dintre stilurile lor de conducere. Trump a fost agresiv și a încercat să submineze credibilitatea lui Biden, punând accent pe problemele de sănătate și vârstă. De cealaltă parte, Biden a încercat să se concentreze pe realizările administrației sale și pe planurile de viitor, dar a avut dificultăți în a contracara eficient atacurile directe ale lui Trump.

O cursă electorală din ce în ce mai încinsă

Pe măsură ce se apropie alegerile din noiembrie, este clar că cursa pentru Casa Albă devine din ce în ce mai intensă. Cu Trump conducând în sondaje și cu tot mai mulți democrați exprimându-și îndoielile cu privire la candidatura lui Biden, Partidul Democrat se confruntă cu o provocare majoră. Alegătorii vor urmări cu atenție următoarele mișcări ale ambelor tabere, iar modul în care Joe Biden va răspunde la criticile aduse în săptămânile următoare va fi crucial pentru campania sa electorală.