Cine poate lua locul lui Joe Biden dacă președintele SUA se retrage din cursa prezidențială

Publicat: 03 iul. 2024, 21:17, de Cristina Cohuț, în Internațional , ? cititori
Cine poate lua locul lui Joe Biden dacă președintele SUA se retrage din cursa prezidențială
Sursa foto: vogue.com

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, este văzută ca principala opțiune pentru a-l înlocui pe președintele Joe Biden în cazul unei retrageri din cursa prezidențială, conform oficialilor din echipa de campanie electorală, Casa Albă și Comitetul Național al Partidului Democrat, citat de agenția Reuters.

Prestația fluctuantă și uneori incoerentă a președintelui Joe Biden în dezbaterea cu Donald Trump săptămâna trecută a stârnit o mare îngrijorare în rândul Partidului Democrat, creând temeri că acesta nu ar putea să fie în măsură să exercite un al doilea mandat prezidențial. La scurt timp după aceea, au apărut apeluri din partea unor politicieni democrați pentru retragerea lui Biden din cursa prezidențială. Câțiva politicieni democrați influenți au sugerat alternative pe lângă Kamala Harris, inclusiv guvernatorii Gavin Newsom din California, Gretchen Whitmer din Michigan și Josh Shapiro din Pennsylvania.

Cu toate acestea, încercările de înlocuire a vicepreședintelui Kamala Harris sunt considerate aproape imposibile, conform a trei surse citate de Reuters.

În cazul în care ar candida pentru funcția de președinte al SUA, Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani, ar prelua fondurile deja strânse pentru campania lui Joe Biden și infrastructura electorală. Ea are parte de cea mai mare recunoaștere a numelui dintre toate alternativele și se află în fruntea sondajelor de opinie printre politicienii democrați.

Conform unui sondaj Reuters/Ipsos, Kamala Harris este creditată cu 42% din intențiile de vot, în timp ce Donald Trump, contracandidatul republican al lui Biden, se situează la 43%.

”Este aproape imposibil să câștigi nominalizarea în lupta cu vicepreședintele”, afirmă Michael Trujillo, un strateg electoral democrat din California.

Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat marți că Biden a avut o „seară dificilă”, dar că își va continua campania electorală.

Tot marți, congresmanul Lloyd Doggett i-a cerut președintelui Joe Biden să se retragă din cursa prezidențială, devenind primul democrat care face o astfel de solicitare publică.

Lloyd Doggett, membru al Camerei Reprezentanților din 1995, a susținut că dezbaterea electorală dintre Joe Biden și Donald Trump ar putea influența decisiv opțiunile de vot.

”Președintele Biden a avut constant o popularitate mai mică decât cea a senatorilor democrați în state-cheie, iar în cele mai multe sondaje de opinie este devansat de Donald Trump. Eu speram că dezbaterea va furniza un impuls pentru schimbarea tendințelor. Dar nu s-a întâmplat. În loc să le ofere asigurări alegătorilor, președintele a eșuat în a proteja numeroasele sale realizări și în a expune numeroasele minciuni ale lui Trump. Reprezint centrul districtului electoral care a fost reprezentat în trecut de Lyndon Johnson. El a luat decizia dureroasă de a se retrage din cursă, în circumstanțe foarte diferite. Președintele Biden ar trebui să procedeze la fel”, a afirmat Lloyd Doggett.