Dorel de Timișoara s-a pus pe statuile medievale

Publicat: 15 mai 2025, 09:31, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
Dorel de Timișoara s-a pus pe statuile medievale
Foto: roamingromania.com

O statuie medievală a unui cavaler a căzut victimă a unui Dorel bănățean. Statuia datând din secolul XIV a fost dărâmată de pe soclu din neglijența unui muncitor.

În cursul lucrărilor de restaurare a Castelului Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, un Dorel din echipă a reușit să dărâme o statuie aflată pe fațada construcției.

Cavalerul de piatră a căzut de la o înălțime de cinci metri. În urma prăbușirii, statuia s-a făcut țăndări.

Statuia unui cavaler, parte din decorul istoric al celei mai vechi clădiri din oraș, a fost literalmente smulsă de pe soclu de o prelată trasă cu neglijență.

Statuia a fost „agățată” de materialul de protecție, iar când acesta a fost îndepărtat, cavalerul medieval a făcut o cădere spectaculoasă. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Incidentul, care a avut loc în plin proces de pregătire pentru restaurare, a stârnit mai multe ridicări de sprâncene și îngrijorare printre autoritățile locale. „Este o neglijență care nu trebuia să se întâmple. Din fericire, nu au fost victime umane, dar daunele culturale sunt semnificative”, a comentat Sorin Predescu, reprezentant al Direcției de Cultură Timiș.

Managerul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș, a transmis că statuia va fi „colectată bucățică cu bucățică” și depozitată în Sala de Marmură a muzeului, pentru o evaluare amănunțită. „Va fi reconstruită și, sperăm, va arăta chiar mai bine decât înainte”, a spus acesta.

În urma acestui incident „fascinant”, autoritățile au luat măsuri preventive și au trimis o echipă de specialiști pentru a verifica starea celorlalte statui de pe fațada castelului. Pe fațadă mai există încă o statuie de cavaler care, spre norocul său, a reușit să rămână pe soclu, în ciuda lui Dorel.

Castelul Huniade, clădire ridicată în secolul al XIV-lea de regele Carol Robert de Anjou, se pregătește, în sfârșit, de restaurare, după aproape două decenii de stagnare. Două consorții de firme s-au înscris la licitația pentru lucrările de consolidare, promițând să refacă acest simbol al Timișoarei.