Dosar la DNA pentru președintele ANSVSA, omul lui Cîțu EXCLUSIV

Publicat: 02 feb. 2023, 14:19, de Ovidiu Zară, în News , ? cititori
Dosar la DNA pentru președintele ANSVSA, omul lui Cîțu EXCLUSIV
Alexandru Bociu, Președintele ANSVSA Sursa foto: Agrointeligenta

PUTEREA vă prezintă în EXCLUSIVITATE o adevărată bombă: la DNA există un dosar penal al cărui „actor” principal este actualul preşedinte al ANSVSA,  Alexandru Bociu, numit secretar de stat de către concitadinul său vâlcean, fostul premier Florin Cîţu. Procurorii anticorupţie au dovezi că secretarul de stat a girat ca instituţia pe care o conduce să încheie două contracte extrem de profitabile cu firma mamei sale.

Focarul de gripă aviară apărut zilele trecute la Codlea, judeţul Braşov, reprezintă doar unul dintre aspectele care demonstrează putreziciunea din spatele numirilor politice operate la nivelul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Insă niciun decident politic nu doreşte să observe că gunoiul din spatele uşilor închise ale ANSVSA afectează grav atât siguranţa alimentară a românilor, dar mai ales sănătatea acestora. Dacă despre subiectul gripei aviare şi al gripei porcine vom prezenta curând dovezi ce demonstrează sistemul găunos girat de persoanele proţăpite politic la şefia ANSVSA, astăzi, PUTEREA vă prezintă în EXCLUSIVITATE o adevărată bombă: la DNA există un dosar penal al cărui „actor” principal este actualul preşedinte al ANSVSA,  Bociu Alexandru, numit secretar de stat de către concitadinul său vâlcean, fostul premier Florin Cîţu.

În respectivul dosar aflat pe masa procurorilor anticorupţie, alături de Alexandru Bociu mai apare şi Miclea Mihai – director executiv al DSVSA Vâlcea. I

mpotriva celor doi există suspiciuni rezonabile că ar fi constituit un grup infracțional care prin trafic de influență şi corupţie au reușit să atribuie contracte de concesiune pentru activități sanitare veterinare unor persoane apropiate şi să creeze prejudicii imense ANSVSA din cauza nerespectării legislaţiei.

Fideli principiului conform căruia orice persoană pe numele căreia s-a deschis un dosar penal se bucură de prezumpţia de nevinovăţie până la momentul unei decizii definitive şi irevocabile de condamnare, totuşi, considerăm că opinia publică trebuie să fie informată cu privire la acuzaţiile aduse celor doi oficiali ai unei instituţii susţinută din bani publici pentru a gira pentru siguranţa sanitar-veterinară şi alimentară a românilor.

Conform dosarului penal înregistrat la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în data de 31 octombrie, sub numărul 15.118, Alexandru Bociu a fost numit de ex-premierul Florin Câţu în calitate de vicepreședinte cu atribuții de președinte – secretar de stat al ANSVSA prin Decizia nr 549 din data de 22 noiembrie 2021.

Dovada înregistrării dosarului la DNA

Informaţiile din dosarul DNA arată că la numai două zile de la numirea sa în fruntea ANSVSA, Alexandru Bociu a emis Ordinul 1376/24.11.2021 prin care, fără niciun motiv, destituie intempestiv directorul executiv al DSVSA Vâlcea, Mihaela Dima, care îndeplinea interimar funcţia respectivă până la data de 31 decembrie 2021, pentru ca imediat să numească la şefia respectivei instituţii un apropiat al familiei sale, Mihai Miclea (n.r. – despre relaţia dintre cei doi vom vorbi pe larg în numerele viitoare).

Beneficiind de prerogativele de președinte ANSVSA, după înlocuirea de la DSVSA Vâlcea, în contextul desfășurării licitațiilor pentru atribuirea circumscripțiilor sanitar – veterinare de liberă practică, ce să vezi? Mama preşedintelui ANSVSA, Bociu Elena câștigă în data de 3 decembre 2021, prin intermediul SC Bociu VET SRl din Drăgăşani, licitația pentru comuna Mădulari (jud. Vâlcea) organizată de DSVSA-ul Vâlcea condus de Mihai Miclea şi semnează contractul nr. 28.043  cu o valabilitate de 4 (patru) ani, în valoare totală de aproximativ 200.000 euro.

Ulterior, în aprilie 2022, aceaşi firmă, SC Bociu VET SRL câștigă o altă licitație organizată de DSVSA Vâlcea, de această dată pentru comuna Șusani. Noul contract (nr. 8520/16.05.2022) atribuit tot pentru 4 (patru) a avut însă o valoare totală mai mare decât primul: aproximativ 250.000 euro.

Lasând la o parte incompatibilitatea evidentă privind cele două contracte, atribuirea acestora ridică şi alte mari semne de legalitate, atâta vreme cât directorul DSVSA Vâlcea, Mihai Miclea, era conştient că încalcă prevederile Legii nr. 500/2002 şi pe cele ale Legii nr. 98/2016, în condiţiile în care ANSVSA nu prevăzuse în bugetul DSVSA Vâlcea bani pentru derularea contractelor de concesiune scoase la licitaţie pe o perioada de patru ani.

Mircea Miclea SURSA FOTO: arenavalceana.ro
Mircea Miclea SURSA FOTO: arenavalceana.ro

Însă Miclea a mizat pe faptul că Alexandru Bociu, în calitatea sa de secretar de stat – preşedinte ANSVSA era cel care semna toate contractele de concesiune cu medicii de liberă practică la nivel național. Aşa se face că totul s-a semnat ca pe roate! Având şi girul directorului juridic al ANSVSA, preşedintele Alexandru Bociu a semnat în calitate de „concedentar” contractul cu societatea reprezentată de mama sa, fără a ţine cont de legislaţia care îl plasa într-o incompatibilitate clară, fară a-i păsa nici de faptul că a agreat şi aprobat scoaterea la licitaţie publică a contractelor de concesiune vacante fără a avea o prevedere bugetară și credite pentru angajament bugetar aferente unei perioade de 4 ani, cât durează un contrat.

Prejudicii estimate la sute de milioane de euro

Conform dosarului aflat la DNA, la data înregistrării plângerii penale ANSVSA avea pe rol în toată țara peste 380 de procese în ceea ce privește modul de implementare a Legii nr. 236/2019, modificată şi completată cu O.U.G. nr. 117/2020.

Cu toate acestea, ANSVSA nu a fost reprezentată în respectivele procese de către Serviciul Contencios al instituţiei. Motivul: toți consilierii şi şeful serviciului au părăsit instituţia din diverse motive!

Culmea, şeful ANSVSA nu a găsit nicio soluţie pentru ca instituţia pe care o conduce să îşi apere interesele patrimoniale, astfel că foarte multe dintre litigiile privind contractele de concesionare de activități sanitare-veterinare au fost pierdute şi ANSVSA a fost obligată la plata unor daune și penalități imense.

Cum s-a ajuns însă la aceste procese şi la plata de daune şi penalităţi exorbitante din banul public? Simplu!

Legislaţia prevede foarte clar că atribuirea şi  scoaterea la licitatie a contractelor de concesiune trebuie să se facă cu angament legal doar în limita sumelor/fondurilor existente.

Numai că începând cu anul 2021, conducerea ANSVSA a agreat şi aprobat scoaterea la licitaţie publică a contractelor de concesiune vacante fără a există prevedere bugetară și credite pentru angajament bugetar aferent unei perioade de 4 ani cât durează un contrat.

Aşa s-a ajuns în situaţia ca ANSVSA să fie angajată (n.r. – la momentul înregistrării dosarului penal la DNA) în cheltuieli fără acoperire și fără a fi asigurate rezerve/fonduri necesare plății pentru peste aproximativ 2.000 de contracte. Din acest motiv, în dosarul penal deschis la DNA se estimează că la nivel național a fost creat un prejudiciu de peste 150 milioane de euro, în condiţiile în care în calitate de ordonator de credite, Alexandru Bociu  a angajat si utilizat creditele numai pentru anul 2022.

Urmare a deciziilor păguboase ale şefului ANSVSA se estimează că plata medicilor veterinari de liberă practică nu se va mai putea realiza, deoarece impactul financiar al acestuia ar fi unul major şi extrem de păgubos pentru instituţia pe care o conduce. 

Incompatibilitate … la pătrat

După cum scrie în dosarul de la DNA, odată ajuns la şefia ANSVSA, Alexandru Bociu şi-a dorit să acceadă şi mai sus. Aşa că, după mai multe peripluri pe la Ministerul Agriculturii (n. – condus la acea vreme de fostul ministru Adrian Chesnoiu), beneficiind de sprijinul unor personaje politice pe care (deocamdată!) nu le divulgăm, Alexandru Bociu s-a propus membru în Comitetul de privatizare concesionare și arendare din cadrul Agenției Domeniului Statului (ADS).

Numirea lui Alexandru Bociu în funcția de președinte al ANSVA

Cum susţinerea lui Bociu venea „de sus”, ex-ministrul Chesnoiu a semnat la un moment dat modificarea Anexei Ordinului nr. 785/ 2022, astfel că şeful ANSVSA a ajuns membru în respectivul Comitet al ADS, cu toate că dacă studiem Legea nr. 161/2003, modificată şi completată, un asemenea lucru nu ar fi fost posibil.

De ce a dorit însă Alexandru Bociu să ajungă în respectivul Comitet al ADS? Pentru că, aşa cum scrie în dosarul de la DNA, mama sa, Elena Bociu avea un contract de concesiune încheiat cu ADS (contract nr. 3/1.08.2000) pentru terenuri şi imobile situate în circumscripția Drăgășani care urmau a fi scoase la licitaţie chiar de către comitetul de privatizare al ADS din componenţa căruia tocmai făcea parte şeful ANSVSA.

Dacă s-a implicat sau nu în relaţia ADS – afacerea mamei sale, rămâne să stabilească procurorii DNA. Însă, surse din ADS care au preferat să rămână anonime susţin că în şedinţele respectivului Comitet, deşi nu avea o derogare de a-și exercita funcția de membru din partea premierului, şeful ANSVSA ar fi votat anumite lucruri importante.