Dosare grele! Procurorii anticorupție investighează achizițiile din timpul pandemiei

Publicat: 22 iul. 2020, 14:35, de Ramona Feraru Kim, în ACTUALITATE
Dosare grele! Procurorii anticorupție investighează achizițiile din timpul pandemiei
dna

DNA  a deschis peste 900 de dosare despre achizițiile făcute de MAI și Ministerul Sănătății în perioada pandemiei care au dat banii mulți pentru a cumpăra măști, izolete sau aparatură specială pentru oxigenare fără licitație. Unele din acuzații îi privesc pe doctorul Srăinu Cercal și Raed Arafat. Conform unor surse se fac audieri pe bandă rulantă la Direcția Anticorupție. Cele mai multe cazuri sunt deschise in rem, dar vor fi audieri incendiare în acele 900 de dosare.

Pandemia sub lupa procurorilor DNA Încă din luna mai Direcția Națională Anticorupție anunța că instrumentează 33 de dosare deschise pe durata stării de urgență, prejudiciul reclamat ridicându-se la câteva sute de milioane de lei.Primele cazuri 

Procurorul-șef al DNA, Crin Nicu Bologa, a declarat atunci, într-o conferință de presă online, că în perioada celor două luni ale stării de urgență activitatea instituției a fost redusă, dar procurorii anticorupție au fost în permanență prompți în a deschide și desfășura anchete în cazurile urgente și în cele prevăzute de decretele privind instituirea stării de urgență: ”cauzele în care au fost dispuse măsuri preventive, cauzele în care au fost organizate acțiuni de flagrant, cauzele în care există pericolul dispariției probelor și cauzele penale legate de pandemia de generată de coronavirus”. 

Infracțiuni profitând de starea de urgență

”În legătură cu această ultimă categorie de dosare penale, precizăm că sunt două tipuri de infracțiuni: infracțiuni săvârșite de către făptuitor profitând de starea de urgență și infracțiuni în legătura cu  limitarea și prevenirea răspândirii coronavirusului. Din prima categorie fac parte infracțiunile surprinse în flagrant în perioada stării de urgență, unde inculpații au săvârșit faptele solicitând sume de bani în numerar, crezând probabil că DNA nu funcționează în această perioadă. Infracțiunile din acest dosare au avut ca obiect pretinderea sau primirea unor sume de bani cuprinse între câteva zeci de mii de euro și peste un milion de euro. În ceea ce privește desfășurarea acțiunilor operative, am avut și sprijinul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, a precizat Crin Bologa.

Dosare din pandemie

El a spus că au fost deschise 33 de dosare de la debutul pandemiei, din care în 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu. Dar acum numărul cazurilor a trecut de 900.

Contracte ”la mustață” date pe ochii frumoși

”Ca tipologii de anchete privind pandemia, menționăm: încălcarea prevederilor legale pentru organizarea, derularea unor contracte de achiziții publice directe, a unor echipamente de protecție: măști, viziere, combinezoane, izolete și alte materiale. De asemenea, achiziționarea de măști medicinale neconforme, considerate periculoase și interzise în Uniunea Europeană, stabilirea centrelor de carantină și repartizarea persoanelor în centrele de carantină. Atragem atenția că tratamentul penal al fraudelor în achizițiile publice pe timpul stării de urgență are anumite limite inerente generate de derogările de la procedura achizițiilor publice stabilite de lege”, a mai spus Crin Bologa, în conferința de presă.

Procurorii își vor face datoria

Întrebat, în mai, dacă a auzit declarațiile secretarului de stat Raed Arafat și ale directorului de la Matei Balș Adrian Streinu-Cercel referitor la ce ar trebui să facă procurorii în privința achizițiilor din sistemul medical din această perioadă, Crin Bologa a declarat că le-a citit și a evocat ”hotărârea procurorilor de a-și face datoria prevăzută de lege și nu datoria indicată de persoanele publice”.