Dosarul de evaziune fiscală în industria petrolieră: Procurorii cer informații de la OMV Petrom

Publicat: 04 iun. 2024, 11:16, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Dosarul de evaziune fiscală în industria petrolieră: Procurorii cer informații de la OMV Petrom

Procurorii Parchetului General au intensificat ancheta într-un dosar de evaziune fiscală care a dus la percheziții la sediul din București și Ploiești al furnizorului de servicii petroliere J. Christof E & P Services SRL, la solicitarea Secției de urmărire penală a Parchetului General și cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din Poliția Română – Direcția de Investigare a Criminalității Economice.

Conform informațiilor obținute de la surse din cadrul companiei petroliere OMV Petrom, procurorii au cerut documente și informații relevante inclusiv de la această companie, care a externalizat anumite servicii către J. Christof E & P Services SRL în 2020. OMV Petrom a declarat că nu comentarii referitoare la procedurile penale în desfășurare și că investigația nu vizează activitatea companiei lor.

J Christof E & P Services SRL este deținuă de Johann Christof este un cunoscut antreprenor austriac, născut pe 13 septembrie 1960 în Gratwein. Este CEO al companiei Christof Industries GmbH, un concern industrial cu sediul în Austria

Potrivit unor surse din cadrul companiei J. Christof E & P Services SRL, aceasta ar fi încercat să obțină avantaje fiscale nelegitime prin declararea falsă a activității ca fiind în domeniul construcțiilor, beneficiind astfel de scutiri de la plata impozitului pe venit și a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru un număr mare de angajați.

Acest scandal de evaziune fiscală nu este necunoscut pentru J. Christof E & P Services SRL, deoarece compania a mai fost investigată și anul trecut, fiind nevoită să plătească o amendă. Reprezentanții companiei au declarat că au cooperat cu autoritățile și au pus la dispoziție documentele solicitate, evidențiind transparența și deschiderea pentru a clarifica situația.

De asemenea, Autoritatea de Concurență a autorizat în 2020 o tranzacție prin care OMV Petrom SA a externalizat anumite operațiuni către J. Christof E & P Services SRL, fapt care a atras atenția autorităților în contextul investigației actuale.

În ciuda acestor acuzații și investigații în curs, reprezentanții J. Christof E & P Services SRL susțin că sunt în conformitate cu legea și că au remediat orice neconcordanțe descoperite anterior. Mai mult, ei afirmă că activitatea lor este în conformitate cu profilul din domeniul construcțiilor, conformându-se astfel cu cerințele legale începând cu anul 2022.