Dispare gripa? Două tulpini de virusuri gripale nu au mai fost semnalate de un an de zile nicăieri în lume

În plină pandemie COVID-19 a existat o transmisibilitate atât de redusă a gripei, încât unele tipuri de virusuri gripale s-ar putea să fi dispărut.

Astfel, două tipuri de virusuri gripale nu au mai apărut nicăieri în lume în ultimul an, nefiind raportate cazuri de îmbolnăvire din cauza acestora, informează Live Science.

Experții nu știu încă dacă aceste tipuri de gripă au dispărut de tot, dar dacă este așa, ar fi mult mai ușor de realizat vaccinurile gripale și de stabilit tulpinile cărora se adresează.

Cred că are o șansă ca acestea să dispară”, spune Trevor Bedford, biolog la centrul de cercetare din Seattle, referindu-se la unul din virusurile gripale pe cale de dispariție, H3N2.

La rândul lui, Florian Krammer, virusolog la Școala de Medicină din New York, a spus referitor la tulpina B – Yamagata: „Doar pentru că nimeni nu l-a mai văzut nu înseamnă că a dispărut complet, nu? Însă, ar fi putut să dispară”.

În fiecare an, oamenii de știință pregătesc vaccinul antigripal cu luni înainte ca sezonul gripal să înceapă, în funcție de tulpinile care circulă în lume și în funcție de calculele care pot arăta care dintre acestea ar fi mai frecvente în sezonul următor.

Fără îndoială, diversitatea virusurilor gripale aflate în circulație va fi modificată. Cât de mult va fi schimbată și cât de mult timp va rămâne așa, acestea sunt întrebările principale. Însă, nu am mai văzut așa ceva până acum”, a spus Richard Webby, director al Centrului pentru Studiul Ecologiei din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole