Două vorbe despre creșterea economică din timpul mandatului lui Nicolae Ciucă

În foarte scurt timp, Nicolae Ciucă va părăsi funcția de premier, lăsând locul reprezentantului PSD. Într-o foarte scurtă declarație de bilanț, primul ministru spune că Executivul său a reușit să asigure o creștere economică de 4,7%, să atragă fonduri europene record, și să treacă peste problemele legate de inflație, mai ales în energie.

În momentul în care un premier vorbește în același timp despre creștere economică și despre inflație, să știți că auspiciile îi sunt favorabile. Prețurile crescânde sunt în favoarea bugetului, pentru că se colectează mai mulți bani, mai ales din TVA. În plus, ținerea sus a prețurilor la energie pe parcursul lui 2022 a fost în beneficiul statului mai ales că producătorii de electricitate și de gaze naturale sunt în mare parte în subordinea Ministerului Energiei.

Revenind la creșterea economică invocată de premier, un sfert din aceasta a fost asigurată de banii de la UE, fie prin fonduri structurale, fie prin PNRR, adică 11,3 miliarde de euro (5 miliarde euro și, respectiv 6,3 miliarde euro). Practic, ne-am asigurat o mare parte din această creștere prin intermediul unui transfer important de avere de la UE la noi, asta spre informarea celor care au ceva de rezolvat cu Bruxelles-ul sau care își închipuie nu știu ce Roexit.

Pe lângă aceste 11,3 miliarde de euro, trebuie să mai adaugăm cele 10,6 miliarde de euro investiții străine directe în 2022. Acești bani vin de afară, se așează aici, prind rădăcini și crează plus valoare, adică se înmulțesc. Ceea ce înseamnă bunăstare! În felul acesta anihilăm o altă tâmpenie și anume că străinii ne fură, ne spoliază și pleacă cu profitul afară. Până să plece cu profitul, care reprezintă suprema performanță a unei activități economice, ei aduc bani aici, creează locuri de muncă precum și relații economice în amonte și aval.

Și în final, două vorbe și despre un foarte important investitor în economia autohtonă: diaspora. Ani de zile, aceasta aduce în țară, cu sacoșa, cu geamantanul, cu Western Union și cine mai știe cum, miliarde și miliarde de euro care se împrăștie prin venele țării.

Așadar, Nicolae Ciucă se laudă cu realizări care deja s-au încetățenit. Cel mult ar putea să spună că a contribuit cu atragerea unor sume mai mari decât cele atrase de predecesorii săi.

1 COMENTARIU

  1. Cate combinate si fabrici ai facut nasicule , crestere camatarasca pe datorie si atragerea fondurilor europeide pt vaucere si pensiuni e adevarat ca au existat . Acum vrei sa le dati austroungarilor si concesiune pana in 2042 pe resursele de petrol si gaze ale Romaniei . Concesionatile si mormintele eroilor romani din primul si al doilea razboi momdial , iar pensiile speciale sa se ridice direct din statiunile de ski din Austria . Asa mai degrevati bancile romanesti de atata imbulzeala de tineri pensionati la ridicat TAINUL vanzarii de tara , si e platit direct la sursa . Crestere economica cu V Popescu PNL , nea-ți luat 7 piei cu energia scumpa platita la preturi camataresti PNLesti , este normal sa existe crestere de buget cand ne luati si chilotii de pe noi cu pretul energiei , plus ca luati bani cu camata de la sraini pentru dezvolarea sectorului de stat la stat . Sunteti grobieni si drumul vostru este dupa PNTcd la guvernat prin parcurile ramase si neretrocedate banditeste !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

După ce a „încasat” 13 ani de închisoare, celebrul Mihail Boldea...

Mihail Boldea a redevenit avocat. Vă aduceți aminte, desigur, de Mihail Boldea, fostul deputat PDL urmărit internațional după ce a fugit din țară, pe...

Peste 60 de absolvenți de la Liceul Cervantes au fost intoxicați...

Pentru majoritatea liceenilor de la Liceul Teoretic Bilingv Miguel de Cervantes din București, balul de absolvire organizat la Palatul Ghica s-a terminat la ...spital. Rețeta...