Dr. Beatrice Mahler: Tutunul este dăunător pentru fumător, nefumător, producător și mediul înconjurător

În România anului 2022, 25,5% din locuitori sunt fumători, o medie obținută din cei 35,2% bărbați și 15,8% femei, subliniază dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

Țigara e dușmanul omului și al mediului. Fumatul în spații închise înseamnă substanțe toxice eliberate în aer, mărind riscul de expunere inclusiv pentru persoanele nefumătoare. Fumatul pasiv este responsabil pentru moartea prematură a 1,2 milioane de oameni la nivel global în fiecare an, pe lângă bolile cardiovasculare și respiratorii.

Țigara otrăvește mediului înconjurător. Pentru a produce o singură țigară, sunt emise 14 g de CO2 pe tot parcursul ciclului de viață. Producția de tutun contribuie cu aproape 84 de milioane de tone metrice de emisii de CO2 echivalent anual, ceea ce reprezintă echivalentul a 280.000 de rachete care se lansează în spațiul cosmic.

Fumul de tutun contribuie la niveluri mai ridicate de poluare a aerului și conține trei tipuri de gaze cu efect de seră: dioxid de carbon, metan și oxizi de azot, care poluează mediul interior și exterior.

Țigările electronice

Dr. Beatrice Mahler subliniază că țigările electronice au devenit un dușman al mediului. ”Resturile de la cartuşe şi baterii reprezintă o preocupare majoră pentru mediu, deoarece sunt alcătuite din materiale care nu sunt biodegradabile, cum ar fi bobinele metalice, plasticul, atomizatoarele, bateriile și cipurile de microcontroler”.

Răul pe care îl face această plantă începe cu producătorii de tutun. Un fermier de tutun care plantează, cultivă și recoltează tutun poate absorbi atâta nicotină pe zi cât se găsește în 50 de țigări. Boala tutunului verde (GTS) este o formă de intoxicație cu nicotină care apare la aproximativ 1 din 4 fermieri. Planta de tutun în sine distruge solul în care este sădită pentru zeci de ani, prin deșertificarea specifică zonelor în care este plantat tutunul ca urmare a utilizării resurselor minerale din sol.

Consiliere

La Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, funcționează un Centru de consiliere pentru renunțare la fumat care furnizează consult zecilor de fumători care solicităș consiliere antifumat. Acest centru este coordonat de dr. Luiza Iorga.

Un centru similar funcționează și la Spitalul ”Victor Babeș” Timișoara, coordonat de dr. Monica Marc, care subliniază că ”a renunța la fumat nu este deloc ușor și reușita se bazează pe voință, dar și pe o bună planificare”.

.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Fii isteț! Vinde-ți casa fără să fii amendat!

În contextul unui mediu imobiliar în continuă schimbare, proprietarii de case se confruntă adesea cu dilema de a stabili prețul corect pentru vânzarea proprietății...
Băncile solicită majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă

Băncile solicită majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă

Băncile participante la programul Noua Casă au propus o majorare semnificativă a plafonului de creditare, de la 70.000 de euro la 120.000 de euro,...