Dr. Cătălina Poiană: Medicii de familie nu sunt eliberatori de hârtii

Rolul medicilor de familie nu trebuie să se limiteze la cel de ”eliberator de hârtii”, activitatea lor trebuie debirocratizată și este necesară rezolvarea problemei ”repartiției inegale” a acestora, a semnalat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB).

Președinta CMMB susține că medicii de familie trebuie să fie ”primul filtru” în privința asistenței medicale și că problema ”repartiției inegale” este valabilă și în cazul altor specialități medicale.

Așa se explică faptul că, în prezent, în centrele universitare se observă o mare concentrare de medici, în timp ce multe zone se confruntă cu un deficit alarmant de cadre medicale.

Cătălina Poiană: sunt 600 de locuri neocupate de medici generaliști

Prof. univ.dr. Cătălina Poiană a subliniat că, în data de 14 mai, are loc o nouă sesiune de rezidențiat pentru medicină generală, având în vedere că din sesiunea din noiembrie 2022 au rămas 600 de locuri neocupate.

Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF ”Carol Davila”, este de părere că studenții ar trebui să efectueze practici în timpul verii și în mediul rural. De asemenea, este de părere că este necesară adaptarea curriculei pentru rezidențiat astfel încât să răspundă actualului sistem de sănătate.

Dr. Sanda Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, spune că, din păcate, specialitatea medicină de familie nu este atractivă pentru studenți și că trebuie întreprinse eforturi pentru modificarea acestei percepții.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole