Dr. Ioana Munteanu: Plasturii pentru somn, o soluție doar în cazul tulburărilor de somn tranzitorii

Publicat: 14 mai 2024, 22:37, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dr. Ioana Munteanu: Plasturii pentru somn, o soluție doar în cazul tulburărilor de somn tranzitorii
plasturi pentru somn tulburări de somn cauze

În legătură cu folosirea  plasturilor pentru somn, dr. Ioana Munteanu,  medic pneumolog cu competență în somnologie din cadrul Institutului ”Marius Nasta”, ne-a precizat că reprezintă o soluție doar în cazul tulburărilor de somn tranzitorii.

Medicul Ioana Munteanu subliniază că este foarte importantă precizarea cauzelor tulburărilor de somn de către medicul specialist.

În cazul tulburărilor de somn tranzitorii, plasturii pot fi o soluție. Totuși, dacă, după folosirea acestor plasturi mai mult de o lună, tulburările de somn persistă, se recomandă consultarea medicului cu competență în somnologie – psihiatru, pneumolog – pentru investigații suplimentare, spune medicul Ioana Munteanu.

Tulburările de somn pot avea numeroase cauze, printre care menopauza, stresul, ca efect secundar al unor medicamente, unele dureri, unele boli (reumatice, neurologice etc.) etc.

Medicul cu competență în somnologie este cel care stabilește, în funcție de cauze, de tipul de insomnie, tratamentul pe bază de melatonină sau de alte substanțe.

Hormonul somnului

Melatonina este un hormon natural produs predominant de glanda pineală (epifiză) din creier și, apoi, este eliberat în sânge. Întunericul stimulează glanda pineală sa înceapă sinteza de melatonina, în timp ce lumina oprește sinteza. Este și motivul pentru care se recomandă să dormim într-o camera întunecată și mai cu seamă să evităm lumina albastră degajată de ecrane.

”Lumina pe care o emit aceste ecrane este lumină cu unde scurte, care produce o tulburare marcată a ritmurilor circadiene prin suprimarea secreţiei de melatonină şi astfel perturbă scăderea temperaturii corpului pe parcursul nopţii cu alterarea calităţii somnului”, explică dr. Munteanu.

Pentru dobândirea unui somn odihnitor, medicul Munteanu recomandă un set de  zece reguli:

  1. Fixați-vă ora de culcare și cea de trezire;
  2. Dacă v-ați făcut un obicei de a dormi în timpul zilei, nu depășiți 45 de minute de somn;
  3. Evitați consumul de alcool cu patru ore înainte de a merge la culcare și nu fumați;
  4. Evitați consumul de cofeină cu șase ore înainte de a merge la culcare. Acesta include cafeaua, ceaiul și multe băuturi carbogazoase, precum și ciocolată;
  5. Evitați mâncarea grea, condimentată sau prea dulce cu patru ore înainte de ora de culcare. Este acceptată o gustare ușoară înainte de somn;
  6. Faceți mișcare în mod regulat, însă nu chiar înainte de culcare;
  7. Folosiți așternuturi confortabile și curate;
  8. Identificați o temperatură propice pentru somn și aerisiți bine camera;
  9. Blocați toate sunetele care vă pot distrage de la somn și eliminați sursele de lumină pe cât posibil;
  10. Nu folosiți patul pentru munca de birou.

Medicul Ioana Munteanu subliniază importanța somnului care face parte din triunghiul vieții alături de alimentație și activitate fizică. ”Somnul este acea parte a vieţii noastre care asigură refacerea psihică şi energetică a întregului organism. El trebuie să fie atât calitativ şi să aibă cantitatea necesară”.