Tulburările de somn ar putea mări riscul de demență

Publicat: 29 dec. 2023, 17:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Tulburările de somn ar putea mări riscul de demență

Potrivit unui studiu publicat recent în revista Neurology, persoanele care suferă de tulburări de somn (nu au o rutină a somnului)  pot fi mai expuse riscului de demență, extrem de răspândită la nivel global.

Sub denumirea de demență sunt numeroase boli, care se caracterizează printr-un declin al aptitudinilor mintale, cum este pierderea memoriei, transmite e-sante.fr.

La nivel global, se estimează că peste 55 de milioane de persoane ar suferi de demență.

Pentru a formula aceste concluzii, autorii studiului au selectat 88.094 de prticipanți cărora le-au montat niște brățări care au permis măsurarea ciclului somnului, o durată de șapte zile.

După analizarea datelor colectate cu ajutorul acestor brățări, fiecare persoană a fost notată de la 0 la 100. De exemplu, persoanele care se culcau și se trezeau la aceeași oră în fiecare zi au obținut scorul100. În schimb, cei care se culcau și se trezeau la ore diferite au obținut scorul 0. Media globală a acestor scoruri a fost 60.

În timp, din totalul participanților, 480 au fost diagnosticați cu demență.

Cercetătorii subliniază că persoanele care aveau un somn haotic, neregulat erau cu 53% mai susceptibili de a face o formă de demență, comparativ cu cei care au obținut scoruri medii.

Unii cercetători, care nu au participat la acest studiu, au emis unele rezerve. De exemplu, dr. Steven Feinsilver, director de medicina somnului la Spitalul Northwell Lenox Hill din New York, spune că acest studiu este interesant, dar nu este sigur dacă somnul neodihnitor provoacă demența sau demența este cea care provoacă  tulburări de somn.

Potrivit doctorului Feinsilver, durata somnului nu este singura caracteristică a unui somn de bună calitate, odihnitor.  Doctorul spune că a folosi somnifere poate ajuta, dar probabil nu este un somn de calitate.

Recomandări pentru un somn odihnitor

Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) precizează că o noapte bună, cu somn odihnitor înseamnă cel puțin șapte ore de somn, în cazul unui adult.

National Institutes of Health are și câteva recomandări pentru un somn odihnitor:

  • Culcați-vă și treziți-vă la aceeași oră, în fiecare zi;
  • Folosiți o oră înainte de culcare pentru meditație;
  • Evitați cina cu alimente ”grele,  la ore târzii;
  • Evitați  cafeaua, alcoolul, nicontina înainte de culcare;
  • Fiți activ în timpul zilei;
  • Înainte de a merge la culcare, faceți baie sau duș;
  • Dormitorul să fie un spațiu relaxant, liniștit.