Prăjelile și zahărul, în topul alimentelor cu potențial cancerigen, avertizează dr. Cezar

Publicat: 05 mai 2024, 12:59, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prăjelile și zahărul, în topul alimentelor cu potențial cancerigen, avertizează dr. Cezar

Prăjelile și zahărul sunt pe primele două locuri într-un top al alimentelor cu potențial cancerigen, mai ales dacă sunt mâncate frecvent și în cantități mari.

Cardiologul Cezar pune pe primul loc prăjelile, uleiurile refolosite, deoarece pot avea efect cancerigen.  ”Aș pune pe primul loc prăjelile, uleiurile din semințe de floarea soarelui prăjit, ceea ce multă lume folosește. Dar trebuie consumat cât mai rar. Nu aș spune că sunt cancerigene, multe au un potențial, dar cancerul nu pleacă de la o singură cauză. Prăjeala cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri, molecule, iar corpul încearcă să repare ce e stricat, folosind energie, sistemul imunitar și resursele organismului”.

Medicul recomandă reducerea cantității de zahăr adăugat în cafea și unele preparate. El atrage atenția că zahărul combinat cu alți nutrienți se absoarbe mai lent. De asemenea, spune că făina și cerealele sunt modificate genetic și pot provoca inflamații. Referitor la paste, medicul recunoaște că mănâncă doar de patru ori pe lună și numai cereale din grâu integral. ”Făinoasele nu sunt bune pentru persoanele care nu fac mișcare”, subliniază medicul Cezar.

De ce mâncăm mai mult 

Specialistul mai spune că persoanele sedentare au tendința de a mânca mai mult și au probleme de digestie. De aceea e nevoie de mișcare și de cumpătare, mai ales în cazul alimentelor despre care știm că au efecte nocive asupra sănătății.

În legătură cu mișcarea, dr. Cezar spune că este  ”cel mai bun medicament”. ”Mișcarea activează toate mecanismele, toți neurotransmițătorii, hormonii, vezi lumea altfel, corpul începe să pună în valoare…Mersul pe jos, alergatul…, dar mișcarea e cel mai bun medicament. Nu există medicament mai bun decât mișcarea și postul intermitent. Sunt lucruri atât de simple. Dacă oamenii le-ar pune în practică, am rezolva inclusiv problema încălzirii globale”, explică medicul.

Și încă o observație făcută de medicul Cezar: ”Noi mâncăm foarte mult în raport cu nevoile noastre, noi mâncăm, dar nu digerăm. Mâncăm mult, ne hrănim puțin. Mâncăm mai mult, stricăm mai tare sistemul digestiv. Scade randamentul digestiei din ce în ce mai mult”.