Europenii suferă de sedentarism: un adult din trei nu face sport

Un adult din trei din Uniunea Europeană nu face suficient sport, aspect ce s-a agravat din cauza pandemiei de Covid-19, ceea ce are efecte nefaste în privința stării de sănătate, se precizează în raportul OCDE și OMS.

În 2016, 35,4% dintre adulții din cele 27 de state membre ale UE făceau prea puțină mișcare, potrivit criteriilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care recomandă 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată săptămânal, transmite AFP.

Aproape jumătate (45%) au declarat că nu fac niciodată exerciții fizice sau sport, potrivit acestui raport al OMS și Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Nivelul scăzut de activitate fizică este valabil și în cazul adolescenților, în special în cazul fetelor: doar 17,6% dintre băieți și 9,6% dintre fete declară că respectă recomandarea OMS, respectiv, cel puțin o oră de acivitate fizică moderată zilnic.

Și situația nu se îmbunătățește odată cu înaintarea în vârstă: doar un sfert dintre adulții de peste 55 de ani practică un sport sau fac exerciții fizice o dată pe săptămână.

Femeile sunt mai puțin active comparativ cu bărbații. Diferența între sexe este flagrantă la categoria de vârstă 15 și 24 de ani: 73% dintre bărbați fac sport cel puțin o dată pe săptămână față de 58% dintre femei.

 Pandemia de Covid-19 a agravat situația: mai mult de jumătate dintre europeni au făcut mai puțină mișcare. Iar după ieșirea din pandemie, doar 7% se gândesc să aloce mai mult timp sportului și exercițiilor fizice.

Or, dacă toți am da curs recomandărilor OMS, anual, peste 10.000 de decese premature ale persoanelor cu vârste între 30 și 70 de ani ar putea fi evitate. Speranța de viață s-ar mări cu 7,5 luni pentru persoanele insuficient de active.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...