Dr. Marius Geantă: De ce răceala nu e o banalitate? Cum SARS-COV-2 poate fi transformat într-o banală răceală?

Doctorul Marius Geantă, co-fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină ne explică cum a ajuns răceală banală, dacă merită acest calificativ și, mai interesant, cum poate deveni infectarea cu SARS-COV-2 o ”răceală banală”.

Referindu-se la răceala, dr. Geantă enumeră mai multe motive ”pentru care nu putem ignora această banalitate”: apare aproape în fiecare sezon de toamnă-iarnă-primăvară, ne scoate din ritmul obișnuit, unii dintre noi, cu boli cronice, suntem nevoiți să mergem la medic.

În cifre, această banalitate de răceală a fost cuantificată în SUA (2003), astfel: peste 100 de milioane de vizite la medic, cheltuieli de peste 7 miliarde de dolari pentru sistemul de sănătate, peste 40 de miliarde de dolari pierduți prin scăderea productivității. Și costurile nu se termină aici, astfel încât această banalitate reprezintă o problemă de sănătate publică pentru care ar trebui găsite modalități de reducere a impactului, subliniază dr. Geantă.  

Rhinovirusuri și coronavirusuri

În general, banala răceală este cauzată de rhinovirusuri și în aproape 20% dintre cazuri de 4 coronavirusuri, asociate cu forme ușoare de infecții ale tractului superior, aflate în circulație de decenii,  dând posibilitatea de a dezvolta o imunitate completă și complexă.

”Celelalte coronavirusuri (SARS-COV, MERS-COV și SARS-COV-2) se află în circulație de puțin timp pentru a le cunoaște prin sistemele noastre imunitare toate secretele. Pur și simplu nu a fost timp (…).

În cazul SARS-COV-2 avem o armă unică: vaccinurile. Vaccinarea împotriva SARS-COV-2 poate salva viața și poate transforma  infectarea, da, ați ghicit, într-o banală răceală, dar și cu forme grave, chiar cu decese într-un număr semnificativ de cazuri”, transmite pe Facebook dr. Geantă.

1 COMENTARIU

  1. Prea devreme pentru a trata COVID-19 ca gripa pe măsură ce Omicron se răspândește – OMS COPENHAGA, 11 ian (Reuters) – Varianta Omicron a COVID-19 este pe cale să infecteze mai mult de jumătate dintre europeni, dar nu ar trebui încă văzută ca o boală endemică asemănătoare gripei, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Marţi.

    Europa a înregistrat peste 7 milioane de cazuri nou raportate în prima săptămână a anului 2022, mai mult decât dublându-se într-o perioadă de două săptămâni, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, într-un briefing de presă.

    „În acest ritm, Institutul pentru Măsură și Evaluare a Sănătății estimează că mai mult de 50% din populația din regiune va fi infectată cu Omicron în următoarele 6-8 săptămâni”, a spus Kluge, referindu-se la un centru de cercetare de la Universitatea din Washington.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...