Dr. Marius Geantă: De ce răceala nu e o banalitate? Cum SARS-COV-2 poate fi transformat într-o banală răceală?

Doctorul Marius Geantă, co-fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină ne explică cum a ajuns răceală banală, dacă merită acest calificativ și, mai interesant, cum poate deveni infectarea cu SARS-COV-2 o ”răceală banală”.

Referindu-se la răceala, dr. Geantă enumeră mai multe motive ”pentru care nu putem ignora această banalitate”: apare aproape în fiecare sezon de toamnă-iarnă-primăvară, ne scoate din ritmul obișnuit, unii dintre noi, cu boli cronice, suntem nevoiți să mergem la medic.

În cifre, această banalitate de răceală a fost cuantificată în SUA (2003), astfel: peste 100 de milioane de vizite la medic, cheltuieli de peste 7 miliarde de dolari pentru sistemul de sănătate, peste 40 de miliarde de dolari pierduți prin scăderea productivității. Și costurile nu se termină aici, astfel încât această banalitate reprezintă o problemă de sănătate publică pentru care ar trebui găsite modalități de reducere a impactului, subliniază dr. Geantă.  

Rhinovirusuri și coronavirusuri

În general, banala răceală este cauzată de rhinovirusuri și în aproape 20% dintre cazuri de 4 coronavirusuri, asociate cu forme ușoare de infecții ale tractului superior, aflate în circulație de decenii,  dând posibilitatea de a dezvolta o imunitate completă și complexă.

”Celelalte coronavirusuri (SARS-COV, MERS-COV și SARS-COV-2) se află în circulație de puțin timp pentru a le cunoaște prin sistemele noastre imunitare toate secretele. Pur și simplu nu a fost timp (…).

În cazul SARS-COV-2 avem o armă unică: vaccinurile. Vaccinarea împotriva SARS-COV-2 poate salva viața și poate transforma  infectarea, da, ați ghicit, într-o banală răceală, dar și cu forme grave, chiar cu decese într-un număr semnificativ de cazuri”, transmite pe Facebook dr. Geantă.

1 COMENTARIU

  1. Prea devreme pentru a trata COVID-19 ca gripa pe măsură ce Omicron se răspândește – OMS COPENHAGA, 11 ian (Reuters) – Varianta Omicron a COVID-19 este pe cale să infecteze mai mult de jumătate dintre europeni, dar nu ar trebui încă văzută ca o boală endemică asemănătoare gripei, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Marţi.

    Europa a înregistrat peste 7 milioane de cazuri nou raportate în prima săptămână a anului 2022, mai mult decât dublându-se într-o perioadă de două săptămâni, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, într-un briefing de presă.

    „În acest ritm, Institutul pentru Măsură și Evaluare a Sănătății estimează că mai mult de 50% din populația din regiune va fi infectată cu Omicron în următoarele 6-8 săptămâni”, a spus Kluge, referindu-se la un centru de cercetare de la Universitatea din Washington.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...