Dr. Mihai Craiu: În cazul copiilor cu Covid, opriți imediat orice tratamente aberante cu antibiotice luate de pe net. Ce medicamente folosim în aceste cazuri?

Publicat: 08 aug. 2022, 20:40, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dr. Mihai Craiu: În cazul copiilor cu Covid, opriți imediat orice tratamente aberante cu antibiotice luate de pe net. Ce medicamente folosim în aceste cazuri?
Mihai Craiu (Foto Facebook)

În ultimele două-trei săptămâni, mulți copii au fost infectați cu Sars-Cov-2. Dr. Mihai Craiu se adresează părinților, îndemnâdu-i să renunțe la a da copiilor medicamente, în special antibiotice, dacă nu este necesar.

În acest sens, medicul oferă două sfaturi practice care i-au fost sugerate ”de zecile de întrebări puse pe tema tratamentului”, venite în Spitalul Virtual pentru Copii:

  1. Dacă este atât de puțin bolnav încât nu trebuie internat, atunci acel copil NU TREBUIE să primească tratament cu antibiotice.

Este absolut interzis, și cu siguranță dăunător, un tratament cu antibiotice la un copil care nu are dovezi de supra-infecție bacteriană (din consult medical și din analize specializate).

  1. Nu sunt necesari nici un fel de aerosoli, CU NIMIC, la copilul care are COVID dar nu este astmatic sau nu are wheezing recurent.

Evident părinții se întreabă, bun, și ce trebuie să facem pentru a veni în ajutorul copiilor. Medicul Mihai Craiu spune că părinții trebuie să se comporte ca în cazul în care copiii ar avea o altă viroză. În aceast situație se recomandă:

”Urmărirea și combaterea febrei, mai ales dacă este cu valori mari, peste 38.5C, sau dacă produce stare de rău, dureri de cap, etc.;

Menținerea unei stări bune de hidratare, cu multe lichide și eventual cu săruri de rehidratare orală. Mai ales la cei cu vârstă mică (sugari, preșcolari) ce au diaree și/sau vărsături;

Menținerea unor căi aeriene libere – aspirat secreții, dacă sunt abundente, și pus apă de mare sau ser fiziologic;

Multă RĂBDARE!!!”

Medicul Mihai Craiu este categoric în privința  antibioticelor.

”Opriți imediat orice tratamente aberante cu antibiotice luate de pe net, de la prieteni sau rude sau, mai grav, recomandate de medic, în lipsa unor analize care să arate suprainfecție bacteriană!

Și mergeți pentru reevaluare (plus investigații) în centrele de permanență, acele centre dedicate copiilor.

Imensa majoritate a copiilor infectați cu SARS-CoV-2 nu vor fi mai bine cu antibiotice, ci mai rău!”

Specialistul subliniază că în cazurile grave, cu copii având comorbidități, doar antiviralele ar putea influența evoluția bolii.