Dr. Olga Surdu: Cu nămolul vândut pe plajă se face o ”mânjire” periculoasă

Publicat: 03 aug. 2023, 18:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dr. Olga Surdu: Cu nămolul vândut pe plajă se face o ”mânjire” periculoasă

Comerțul cu nămol în cutii sau sticle de plastic, vândut pe plajele noastre,  nu este o practică nouă. Dimpotrivă, de vreo zece ani se vinde și se cumpără un așa zis nămol terapeutic cu efecte periculoase.

În realitate, este un amestec de nămol cu mâl și alte substanțe colectat din zona de deversare a Sanatoriului Balnear Techirghiol. Așa au apărut cei care colectează în saci, cei care ambalează în sticle și cutii și vânzătorii ambulanți.

Managerul Sanatoriul Balnear Techirghiol, dr. Elena-Roxana Țucmeanu, ne spune că apa și nămolul folosite sunt deversate în într-o zonă anume, pentru ca nămolul să se refacă și să-și redobândească proprietățile terapeutice. Din cauza secetei și a caniculei, apa s-a retras astfel încât țeava de deversare a rămas pe uscat, ceea ce a ușurat și mai mult munca acestor vânzători de ocazie.

Așa cum subliniază managerul Sanatoriul, ”în mai multe rânduri, a sesizat, OPC- ul și Poliția. Rezultatul? Când îi văd pe polițiști, dispar de pe plajă pentru o oră-două și revin fără nicio problemă”.

Sanatoriul Techirghiol recoltează zilnic  nămol din locuri speciale pentru pavilionul de băi reci. De asemenea, pune la dispoziție nămol la Eforie Nord și Sud, unde sunt zone amenajate în acest sens.

Procedura corectă

Dr. Olga Surdu, medic primar recuperare, medicină fizică și balneologie (RMFB) la Sanatoriul Balnear Techirghiol, ne explică  modul corect de administrare a nămolului terapeutic în așa fel încât să ofere beneficii pentru sănătate.   

Este o procedură cu efect contrastant, adică răcire – încălzire alternative, cu efect intens asupra circulaţiei şi imunităţii. Se practică în aer liber, pe malul lacului Techirghiol.

După expunere la soare timp de 10-15 minute, se aplică nămolul rece pe tot corpul sau pe zonele cu afecţiuni. Temperatura scade brusc. Se stă în continuare la soare timp de 10-15 minute, temperatura creşte din nou, până când nămolul se deshidratează, se usucă şi devine cenuşiu. Apoi, se intră în lac pentru spălarea nămolului, se face mişcare în apă, înot (temperatură apei 24ºC,) , când se produce al doilea şoc termic, urmat de o nouă expunere la soare. Aplicarea nămolului se face de la umeri în jos, pe tot corpul, cu o anumită secvențialitate.

  Or, ceea ce se întâmplă pe plajă, în opinia dr. Olga Surdu, este o ”mânjire cu nămol de proastă calitate”.

Reacții iritative, edeme…

Dr. Olga Surdu atrage atenția că acest amestec dubios se aplică pe anumite zone, de regulă pe genunchi și coate, unde la scurt timp pot apărea mâncărimi, iritații, edem cutanat etc. Sunt tineri care se ung pe față cu acest amestec în speranța că vor scăpa de acnee și nu fac decât să accentueze și mai mult numărul pustulelor.

 Dr. Elena Camelia Berghea, medic primar alergologie-imunologie clinică, subliniază că mai ales pielea sensibilă este expusă riscului de reacții iritative, de contact. Aceste reacții se pot accentua mai ales în cazul în care pielea este deja iritată de razele solare.

Compromiterea terapiei cu nămol rece

Din păcate, cei care se mânjesc cu acest amestec, evident, că nu vor ajunge la rezultatele așteptate și atunci vor spune, în dreapta și stânga, că degeaba au făcut împachetări cu nămol că n-au niciun efect.

Aici este regretul cel mare al dr. Olga Surdu și  poate efectul cel mai grav al acestui comerț periculos: compromiterea terapiei cu nămol rece care, dacă este corect administrată, oferă multiple beneficii pentru sănătate.