Dr. Raluca Alexandru: Val de viroze respiratorii și pneumonii la copii. Când mergem cu copilul la unitatea de primiri urgențe

Publicat: 21 sept. 2022, 16:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dr. Raluca Alexandru: Val de viroze respiratorii și pneumonii la copii. Când mergem cu copilul la unitatea de primiri urgențe
Spitalul Grigore Alexandrescu

În ultimele zile, a crescut numărul copiilor cu viroze respiratorii și pneumonii care sunt aduși la unitățile de primiri urgențe și care au nevoie de internare, a confirmat dr. Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” din București, pentru Puterea.ro.

Astfel, în spitalele pentru copii sunt secții la capacitate maximă din cauza valului de viroze respiratorii și pneumonii.

Medicul Raluca Alexandru spune că este un fenomen întâlnit anual, primăvara și toamna.

”Așa  cum se înregistrează în fiecare an, primăvara și toamna, ne confruntăm cu un val de viroze în cazul copiilor. În prezent, în Spitalul ”Grigore Alexandrescu” secția este plină: sunt internați 25 de copii cu viroze. Media de spitalizare este de 3-5 zile. Am fost în situația de a îndruma unii părinți cu copii spre alte spitale, deoarece la noi nu mai erau locuri, a precizat dr. Raluca Alexandru pentru Puterea.ro.

Și la Spitalul pentru copii ”Victor Gomoiu” din București, în acest moment, secţia respirator lucrează la capacitate maximă şi are 20 de pacienţi internaţi cu pneumonie acută. 80 %dintre aceştia sunt cu insuficienţă respiratorie acută, a declarat pentru News-ro, dr. Gabriela Vlad, medic specialist pediatru la această unitate spitalicească.

Acest val de viroze coincide cu începerea noului an școlar, când copii petrec mai mult timp în colectivitate, și cu scăderea bruscă a temperaturii aerului, la care se poate adăuga și sistemul imunitar slăbit în cazul unor minori.

Atenție părinți!

Părinții trebuie să monitorizeze copilul și să țină legătura cu medicul de familie. Ei trebuie să observe copilul: dacă apare o tuse specială, cu secreții, dacă febra persistă, dacă are poftă de mâncare.

În cazul în care copilul refuză alimentația și hidratarea, iar febra peste 38 de grade Celsius persistă mai mult de trei zile, sub tratament cu antitermice, atunci el trebuie adus la spital, spune dr. Raluca Alexandru.

„În cazul în care viroza, dată de fapt de un virus, se suprainfectează în zona respectivă, adică plămânii şi apare și infecție bacteriană, atunci spunem că se dezvoltă o pneumonie”, a declarat dr. Raluca Alexandu.

Vaccinul contra pneumoniei

În această perioadă, medicii au subliniat faptul că lipsește vaccinul contra pneumoniei. Dr. Sandra Alexiu, medic primar medicina familiei, menționează:

”Nu a fost deloc trei-patru luni, pe urmă a reapărut în mai cantități mai mici şi acum lipsește din nou.  Este un vaccin care se face de la 2 luni şi este extrem de important pentru copiii foarte mici care se nasc prematur, mai ales pentru aceștia, pentru că previne pneumonia peumococică, care este printre principalele cauze de deces din lume”.