Dr. Simona Șofariu: „Patologia tiroidiană poate apărea la copii la orice vârstă”

”Patologia tiroidiană poate apărea la copii la orice vârstă”, în maternitate nou-născuți fiind testați în vederea evaluării funcției tiroidiene, subliniază dr. Simona Șofariu, medic primar pediatru și specialist endocrinolog la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu.

”Patologia tiroidiană poate apărea la copii la orice vârstă și este mai frecventă în adolescență la sexul feminin. În maternitate toți nou născuții sunt testați în vederea evaluării funcției tiroidiene prin recoltarea unei picături de sânge din călcâi, efectuându-se screening-ul de hipotiroidism congenital. Nou născuții diagnosticați cu hipotiroidism congenital trebuie să înceapă tratamentul substitutiv hormonal cât mai repede pentru a facilita o dezvoltare normală a sistemului nervos”, explică dr. Șofariu în cadrul unui interviu pentru ”Turnul Sfatului”.

În legătură cu semnele și simptomele hipotiroidismului dobândit, dr. Șofariu  avertizează că ”se instalează lent, insidios, sunt mai puțin severe ca cele ale hipotiroidismului congenital: statura mică, întârziere a creșterii, vârsta osoasă întârziată, piele uscată, pubertate întârziată sau pubertate precoce, dentiție întârziată, deficit de învățare și concentrare. Principala cauză a hipotiroidismului dobândit este tiroidita autoimună Hashimoto”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole