Dr. Valeria Herdea: ”Nimeni nu este protejat dacă nu este vaccinat” contra poliomielitei

Risc de poliomielită există și în România, nimeni nefiind protejat dacă nu este vaccinat contra acestei boli, care poate avea evoluție severă, impredictibilă, care poate duce la paralizie, avertizează dr. Valeria Herdea, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România, pentru TVR Info. 

“Este o boală infecto-contagioasă cu evoluție severă, impredictibilă, care poate duce la paralizie. (…) Poate produce foarte multe leziuni, paralizia fiind permanentă, invaliditatea este pe toată viața. Să înțelegem că în anii ’50, lucrurile au fost foarte grave. La momentul respectiv, pacienții ajungeau cu un fel de plămâni de oțel, ceea ce însemna o tragedie și un chin. Au rămas foarte mulți copii sechelați, paralizați post-poliomielită. Efortul este unul comun. Nimeni nu este protejat dacă nu este vaccinat. Vaccinarea se face în schemă primară, gratuit, la medicul de familie și este inclus în programul național de imunizare”, explică dr. Herdea.

De aceea, spune dr. Herdea, ”rugăm respectuos părinții să se prezinte la cabinetele medicilor de familie pentru a începe sau a continua schema de vaccinare primară. (…) Orice persoană de orice vârstă poate fi vaccinată”.

Medicul Herdea recomandă o atenție sporită în privința surselor de apă, în privința a ceea ce mâncăm și să nu neglijăm că virusul se poate transmite și ”pe calea mâinilor murdare, dar și pe cale respiratorie”.

În legătură cu simptomele acestei boli, medicul Herdea precizează: ”Dacă avem o senzație de slăbiciune, de amorțeală la nivelul picioarelor care urcă progresiv, ne prezentăm imediat la medicul de familie. Orice fel de simptome digestive – vărsături, grețuri – pot preceda boala. Este esențial să știm că nu orice astfel de simptome înseamnă și poliomielită”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...