Dr. Valeriu Gheorghiță: Persoanele cu probleme de imunitate pot face ”co-infecție” cu Omicron și Delta

Dr. Valeriu Gheorghiță a explicat de ce în cazul unor pacienți, secvențierea arată că sunt infectați și cu Delta, și cu Omicron, subliniind că această ”co-infecție” apare mai ales la persoanele care au ”probleme serioase de imunitate”.

”Aceste virusuri circulă în momentul de față la nivel populațional și o persoană – vedem foarte clar din datele științifice – că imunitatea nu este încrucișată în totalitate. Adică faptul că ai trecut prin infecția cu Delta nu te protejează foarte mult de reinfecția cu varianta Omicron, și atunci există această posibilitate să faci co-infecție, cum numim noi.

Ele sunt virusuri care, practic, competiționează pentru aceiași receptori, însă faptul că Omicron este mult mai infecțios, ele pot să genereze infecții simultan la aceeași persoană. Deci ne putem infecta. Și asta creează cel puțin pe gazdele imunodeprimate, adică la acele persoane care au probleme serioase de imunitate, pot să faciliteze, dacă vreți, recombinarea celor două virusuri și apariția unui virus care pot să aibă caracteristici diferite – în sensul în care Omicron știm că are în momentul de față o virulență intrinsec mai redusă, poate să se modifice”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, vineri, într-o conferință de presă.

De asemenea, dr. Gheorghiță a subliniat că există și riscul de ”selectare de noi mutații”.

”Atât timp cât avem această circulație intensă a virusului la nivel populațional, există acest risc de evoluție virală și de selectare de noi mutații”, a adăugat acesta.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...