Dr. Valeriu Gheorghiță: Varianta Omicron se poate transmite și prin aerosoli. Soluții: masca, aerisirea spațiilor închise, vaccinarea

Doctorul Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, spune că varianta Omicron se poate transmite și prin aerosoli.

Din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mult mai mare, iar această transmisibilitate probabil că este explicată de cel puţin doi factori – şi anume o multiplicare a virusului mult mai accelerată, dar şi o capacitate de a ocoli răspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescută. Mai mult decât atât, sunt deja date care sugerează şi transmiterea aerogenă, prin aerosoli, nu doar prin picături de secreţie respiratorie, ceea ce o face mult mai contagioasă, mai ales în spaţii închise, slab ventilate“, a declarat dr. Gheorghiţă.

Având vedere că există un număr mare de români nevaccinați, vulnerabili și că varianta Omicron ”are o transmisibilitate castegoric mult mai mare”, dr. Gheorghiță spune că  ”datoria este să limităm, să întârziem răspândirea acestei infecții”.

Preşedintele CNCAV  subliniază că “limitarea răspândirii se face prin respectarea măsurilor de prevenţie – masca în mod deosebit şi evitarea zonelor supra-aglomerate, aerisirea spaţiilor închise – este foarte important acest lucru”.

Dar principala metodă de prevenție rămâne vaccinarea. În acest sens, dr. Valeriu Gheorghiță spune că pentru protecția individuală,  mai ales dacă avem factori de risc, importantă este vaccinarea, ”principala metodă prin care noi putem să reducem riscul să facem o formă gravă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole