Drama lui Tudor Vladimirescu. Soția ucisă în noaptea nunții și iubirea secretă

Tudor Vladimirescu este conducător al mişcării de la 1821, prima mişcare reformatoare a societăţii româneşti, care a pus capăt regimului fanariot şi a determinat revenirea domniilor pământene în Ţara Românească şi Moldova. În afara importanței lui ca personalitate istorică, în viața personală a cunoscut urcușuri și coborâșuri. Drama lui Tudor Vladimirescu presupune, de fapt, o dublă dramă!

Totul e legat de poveștile de iubire ale marelui pandur Tudor Vladimirescu. Ambele terminate în mod tragic. Nu că viața lui de pandur ar fi fost mai fericită – dovadă stând relatările istorice. Dar nici în dragoste nu a avut noroc.

Povestea de iubire a lui Tudor Vladimirescu cu domniţa Elena

Totul s-a petrecut pe când pandurul administra domeniile boierilor Glogoveni (1808-1812), Cula fiind «cuibuşorul de nebunii» în care s-a consumat în mare taină amorul secret al lui Tudor Vladimirescu. La Cula Glogoveanu, din judeţul Gorj, a trăit o neasemuită, dar dramatică şi tainică poveste de iubire cu domniţa Elena, soţia boierului Nicolae Glogoveanu, cel care îl adăpostise pe pandur ani întregi!

Se pare că Tudor Vladimirescu ar fi fost amantul domniţei Elena, soţia boierului Nicolae Glogoveanu, fiul lui Ioniţă, cel care a contribuit la zidirea etajului acestei clădiri tradiţionale. Tudor Vladimirescu s-a îndrăgostit de Elena, care era deosebit de frumoasă şi care avea înclinaţii artistice, într-una dintre odăile culei petrecându-se dragostea dintre cei doi. Legenda care circulă din generaţie în generaţie spune că tatăl unuia dintre copiii Elenei Glogoveanu ar fi fost chiar Tudor Vladimirescu…

Elena, fata banului Ghica, a murit în floarea vârstei în urma unei boli.

Tudor Vladimirescu: Altă iubire, altă tragedie

O altă mare iubire din viaţa lui Tudor a fost Florica, sora mai mică a vestitului haiduc Iancu Jianu. Tudor Vladimirescu a reuşit să devină un om foarte bogat, cu toate că provenea dintr-o familie de moşneni din Gorj, fără o avere mare.

În anul 1819, Tudor Vladimirescu şi-a cunoscut viitoarea logodnică, nimeni alta decât sora vestitului haiduc Iancu Jianu, care era un apropiat al lui Tudor Vladimirescu. „Amândoi luptaseră cu Turcia, amândoi nutreau aceleaşi speranţe într-o ţară liberă şi civilizată. Curând, cei doi au mai descoperi o legătură între ei. De câte ori era primit în casa Jienilor, Vladimirescu se înmuia, devenea mai blând şi privea pe furiş spre sora mai mică a vestitului haiduc, Florica. Dacă în alte familii Vladimirescu refuza să stea jos, ca să nu trebuiască să se scoale înaintea ciocoilor, şi privea aspru, cu ochi de tăciune, pe care puţină lume îi putea suporta, în casa Jienilor el era un adevărat mieluşel“, arată istoricul Anton Caragea, în volumul „Pagini de istorie ascunsă“.

„Guvernatorul Olteniei a decis să strice petrecerea celor două familii şi să dea o palmă «câinelui de Vladimirescu», cum îi spunea el. Fără să ştie ce-l aşteaptă, Tudor se pregătea de nuntă şi renunţase la obişnuitele sale gărzi înarmate. Astfel, în noaptea logodnei, Florica a fost răpită şi violată de monstruosul serdar. A fost găsită câteva zile mai târziu, murind în braţele logodnicului său din cauza şocului cumplit pe care l-a suferit“, mai arată istoricul Anton Caragea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...