Dubaşii au colindat Familia Regală la Săvârşin

Publicat: 25 dec. 2023, 18:00, de Ovidiu Zară, în ACTUALITATE , ? cititori
Dubaşii au colindat Familia Regală la Săvârşin

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și ASR Principele Radu, alături de ASR Principesa Elena, au primit dubașii la Castelul Săvârşin și au ascultat colindele păstrate cu fidelitate generații de-a rândul.

Dubașii, care vestesc Nașterea Domnului, în sunetul ritmat al dubelor, aşa cum sunt numite tobele lor, au fost însoțiți în vizita la Castelul Săvârșin de un mare număr de bănățeni, veniți pentru a fi împreună la prima urare a dubașilor din acest an.

La întâlnire au participat și parohul Bisericii Ortodoxe din Săvârșin, părintele Călin, precum şi primarul localităţii, Ioan Vodicean.
Este deja al 23-lea an consecutiv în care dubașii colindă Familia Regală, de la întoarcerea Regelui Mihai I la castel, în iunie 2001.

De subliniat că aproape fiecare comună din vestul ţării are câte o trupă de dubași. Îmbrăcați în costume populare, tinerii – de obicei cei care au împlinit 18 ani, merg din poartă în poartă și bat cu mândrie în dubele (tobele) pe care mulți dintre ei le-au primit moștenire de la strămoşi. Conform tradiţiei, dubașii colindă satele din vestul țării până în a doua zi de Crăciun.