Dublă recalculare pentru pensionari. Cine sunt românii care trec prin acest proces

Publicat: 23 mai 2024, 17:35, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Dublă recalculare pentru pensionari. Cine sunt românii care trec prin acest proces
sursa: freepik

Noua lege a pensiilor vine cu o altă schimbare importantă pentru români. Unii dintre ei vor beneficia de o dublă recalculare a veniturilor, care va stabili suma exactă pe care o vor primi lunar. Cine sunt cei ce trec prin acest proces, conform șefului șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Pensionarii care trec printr-o dublă recalculare

Începând cu 1 septembrie 2024, se aplică noua lege a pensiilor, care aduce o mulțime de schimbări în ceea ce privește veniturile românilor. Legea nr. 360 din 2023 vine în sprijinul pensionarilor, cărora le va aduce pensii mai mari în doar câteva luni.

În acest context, Daniel Baciu a anunțat că dosarele unor pensionari vor fi supuse unui proces de dublă recalculare. Mai exact, este vorba despre cele care includ adeverințe pentru sporuri. Orele suplimentare, primele sau premiile nu aveau caracter ritmic, dar din această toamnă vor fi luate în calcul.

„În pricipal este vorba despre acordul global ca principala forma de remunerare înainte de Revoluție, dar vorbim si de celelalte sporuri care nu aveau un caracter permanent, deci nu erau luate luna de luna, se dădeau sporadic. Gen al 13-lea salariu, care-l luam o singură data la sfârșitul anului sau la începutul anului viitor.

Orele suplimentare, prime, premii, care nu aveau caracter ritmic, luna de luna si se luau o dată, de 2 ori pe an. Până in momentul de față nu sunt luate in calcul la pensie, dar noi am considerat daca asupra lor, e foarte important, daca angajatorul a evidențiat si a datorat CAS către Buget, respecta principiul contributivității ș atunci ele trebuie să fie luate in calcul”, a afirmat Daniel Baciu.

Șeful Casei de Pensii spune că acestea vor fi adăugate la pensie doar dacă angajatorul a plătit contribuții pentru ele. Printre acestea se numără și:
  • 13-lea salariu
  • orele suplimentare
  • primele
  • premiile acordate o dată sau de două ori pe an.

Este cunoscut faptul că nu toți pensionarii vor avea parte de o majorare a veniturilor. Daniel Baciu îi liniștește, însă, pe români, precizând că nicio pensie nu va fi redusă. Cât despre pensionarii cu un stagiu de cotizare sub 25 de ani, ei vor rămâne cu aceeași sumă.