Se modifică vârsta de pensionare. Ce schimbări aduce noua lege a pensiilor

Publicat: 22 mai 2024, 16:55, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Se modifică vârsta de pensionare. Ce schimbări aduce noua lege a pensiilor
Se modifică vârsta de pensionare. Ce schimbări aduce noua lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor vine cu schimbări majore începând din septembrie 2024, printre care și vârsta de pensionare. Se modifică atât în cazul femeilor, cât și a bărbaților. Cum se calculează și ce se întâmplă cu stagiul de cotizare.

Cum poți calcula vârsta de pensionare

Vârsta de pensionare a românilor se va modifica la fiecare trei ani, potrivit noii legi a pensiilor. Astfel, în egală măsură, se va modifica și stagiul complet de cotizare contributiv.

„Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 (vezi tabelele din Anexa 5, mai jos), stagiul minim de cotizare contributiv, stagiul complet de cotizare contributiv şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maximum 3 ani.

Odată cu publicarea proiecţiilor Ageing Working Group (AWG), la fiecare 3 ani, Consiliul fiscal întocmeşte un raport prin care verifică dacă stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare au fost modificate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă.

În situaţia în care sunt identificate abateri de la prevederile alin. (6), Guvernul este obligat să majoreze stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare conform alin. (6)”, se arată în noua lege a pensiilor.

Mai exact, începând din ianuarie 2035, când vârsta de pensionare a femeilor va fi egală cu cea a bărbaților – 65 de ani – vârsta de pensionare va fi corelată cu speranța de viață. Dacă se constată o evoluție pozitivă a acesteia, perioada va crește cu jumătate din perioada de creştere, dacă această perioadă de creştere este mai mare de o lună.

În cazul în care evoluția va fi, însă, una negativă, situația se schimbă. Astfel, vârsta standard și stagiul minim de cotizare contributiv şi stagiul complet de cotizare contributiv nu vor mai suferi modificări.

Conform art. 47 din Legea 360/2023, vârsta standard la femei este de 65 de ani. În ceea ce priveste stagiul de cotizare contributiv, minimul este de 15 ani, în timp ce stagiul complet este de 35 de ani.

Și ministrul Muncii a discutat despre acest subiect, precizând, însă, că vârsta la care se poate retrage din piața muncii un om nu depinde de guvernele aflate la conducere. Totul evoluează în funcție de speranța de viața care, în România, nu ar avea prea mari șanse, conform oficialului.

”În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare.

Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață.

Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește” a spus Simona Bucura – Oprescu.