Ministerul Fondurilor Europene a încheiat evaluarea proiectelor de finanțare, din granturi, pentru IMM, în programul de digitalizare

Publicat: 15 iun. 2024, 18:45, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Ministerul Fondurilor Europene a încheiat evaluarea proiectelor de finanțare, din granturi, pentru IMM, în programul de digitalizare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene continuă finanțările, prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în programul de digitalizare, la scară națională, pentru IMM, iar Proiecte de finanțări din granturi europene, pentru programul de digitalizare, au fost deja evaluate, în perioada 23 mai-13 iunie, 2024.

Urmează, în perioada 14 iunie 2024 – 30 iunie 2024 etapa de încheiere a contractelor rămase eligibile, după perioada de evaluare.

Granturile care pot fi accesate din fonduri europene sunt între 500.000 și 3 milioane euro, pe proiect.

Finanțările sunt destinate firmelor micro, mici și mijlocii (IMM) non-IT, care intră în parteneriat cu un alt IMM IT.

Ministerul precizează că, în perioada 25 martie – 22 mai 2024, un număr de 114 firme au depus proiecte în cadrul apelului Granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitae avansate, finanțate din fonduri europene prin PNRR.

Bugetul total al apelului este de 150 de milioane de euro, din care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și-a propus să finanțeze minimum 108 proiecte.

MIPE a anunțat oficial, pe 14 iunie, care este următorul pas în implementarea acestui apel.

Ministerul a deschis Modulul Comunicare din platforma proiecte.pnrr.gov.ro pentru solicitanții apelului de proiecte „Granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate”.

Conform ghidului specific, solicitanții vor transmite în Modulul Comunicare Worksheet-ul în format Microsoft Excel (.xlsx), aferent Planului de afaceri, în, termen de maxim 3 zile lucrătoare de la data transmiterii solicitării prin intermediul acestuia.

Potrivit calendarului a întregului apel, 23 mai 2024 – 13 iunie 2024 a fost etapa de evaluare a proiectelor, iar 14 iunie.2024 – 30 iunie 2024 este etapa de încheiere a contractelor eligibile.

Valoarea finanțării nerambursabile cumulate (ajutor de stat regional, ajutor de stat pentru cercetare și dezvoltare și ajutor de minimis), ce poate fi acordată pentru un proiect, se va determina în funcție de categoria în care se încadrează liderul de parteneriat, indiferent de categoria IMM în care se încadrează partenerul, după cum urmează:

  •         Microîntreprinderi – 500.000 – 700.000 euro
  •         Întreprinderi mici – 500.000 – 1.500.000 euro
  •         Întreprinderi mijlocii – 500.000 – 3.000.000 euro

Obiectivele apelului sunt sprijinirea IMM-urilor în dezvoltarea și implementarea tehnologiilor digitale avansate cum ar fi inteligența artificială, datele și cloud computingul, tehnologia blockchain, calculul de înaltă performanță și cuantică, internetul obiectelor, securitatea cibernetică, favorizarea creșterii competitivității.