După ce Joe Biden a recunoscut genocidul armean, ministrul turc de externe l-a convocat pe ambasadorul american la Ankara

Joe Biden a recunoscut sâmbătă genocidul armean, devenind primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915, provocând furia Turciei, comentează AFP.

Omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a reacţionat imediat denunţând politizarea de către terţi a acestei dezbateri, într-un mesaj adresat patriarhului armean din Istanbul. Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul american pentru a protesta, a transmis agenţia oficială de ştiri, Anadolu.

„Turcia nu are lecţii de primit de la nimeni cu privire la istoria sa”, declarase el anterior.

La rândul său, premierul armean, Nikol Paşinian, a salutat sâmbătă, într-un mesaj pe Facebook, o ‘măsură foarte puternică spre justiţie şi adevărul istoric.

Genocidul armean este recunoscut de peste douăzeci de ţări şi de numeroşi istorici, dar este puternic contestat de Turcia. „Americanii îi onorează pe toţi armenii care au pierit în genocidul care a început pe 24 aprilie în urmă cu 106 ani”, a scris Joe Biden într-un comunicat. „Nu facem acest lucru pentru a arăta vinovăţia cuiva, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va mai repeta niciodată”, a adăugat el.

Preşedintele democrat, care promisese în timpul campaniei electorale că va avea iniţiativă în acest dosar, l-a informat vineri pe omologul său turc despre decizia sa într-o conversaţie telefonică. Cei doi lideri au fost de acord să se întâlnească în iunie cu prilejul summitului NATO de la Bruxelles.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole