După ce sute de tei au fost „hăcuiți” degeaba, Primăria Galați a cumpărat un tomograf pentru copaci
După zece ani în care arborii din oraș au fost decimați de echipele de „drujbari” de la societatea de administrare a domeniului public, SC Gospodărire Urbană SRL, care tăiau orice copac li se părea lor că ar putea avea probleme de sănătate și s-ar putea prăbuși, dar fără consultarea unui specialist, Primăria Galați a cumpărat un tomograf/scanner cu ultrasunete pentru arbori, cu care poate fi diagnosticată starea de sănătate a unui copac.
Aparatul are 24 de senzori ce fac posibilă scanarea arborilor cu diametrul de până la doi metri. Cu ajutorul său poate fi realizată tomografierea sonică 1D-2D-3D a arborilor, respectiv a tulpinii și a rădăcinilor.
Tomograful pentru copaci are în componență un dendrometru pentru măsurarea înălțimii arborilor, un software pentru calculul și analiza stabilității arborilor, analiza stării de sănătate și reducerea capacității portante a arborelui inventariat, date care se afișează pe display-ul dispozitivului după efectuarea măsurătorilor.
Dispozitivul și software-ul au costat aproximativ 130.000 lei.
Tomograful va deveni operațional după instruirea persoanelor care vor utiliza acest dispozitiv și după efectuarea tuturor probelor necesare pentru asigurarea unei bune funcționări.
În „orașul teilor”, renume dat Galațiului de Mihai Eminescu, sute de tei au fost hăcuiți cu „drujbele”
Începând din 2013, când la societatea de administrare a domeniului public din Galați au fost formate echipe care să se ocupe de toaletarea arborilor din oraș, au fost tăiați sute de tei și castani.
În lipsa unui specialist, pe strada Brăilei și în cartierul Țiglina 1, crengile teilor au fost tăiate la nivelul tulpinei, astfel încât din teii falnici au rămas doar niște tulpini foarte înalte și foarte groase, fără nicio creangă. Nemai având crengi pe care să le crească frunzele, zeci de tei s-au uscat.
Pe strada Saturn și pe Bulevardul Coșbuc au fost puși la pământ peste o sută de tei și castani de 15-20 m, care aveau coroanele verzi şi nu prezentau niciun pericol de prăbuşire, iar pe Faleza Dunării au avut o soartă similară peste o sută de tei cărora, în condițiile secetei din ultimii ani, nu le-a fost o minimă „rație” de apă. Iar pentru că frunzele lor s-au îngălbenit, au fost tăiați.
Gălățenii au reacționat dur la aceste tăieri iraționale, pentru că erau un atentat la renumele Galațiului de „oraşul teilor”, acesta fiind dat chiar de Mihail Eminescu după ce a vizitat oraşul.
Comisarii de la Garda de Mediu au amendat de mai multe ori, cu amenzi de câte 50.000 de lei societatea de administrarea domeniului public pentru că prin hăcuirea teilor au fost încălcate prevederile aliniatului (5), al articolului 12, din Legea 24/2007, privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi.
Aceste prevederi stipulează că „în cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar) plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale, este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene”.