După Mallorca, și în Barcelona se vrea reducerea numărului de turiști

Autoritățile din Barcelona vor să reducă cât mai curând numărul turiștilor. Potrivit acestora, numărul mare de vizitatori nu aduc capitalei Cataloniei nici o creștere economică majoră, ci dimpotrivă.

Turismul poate oferi un impuls economic incredibil, dar poate fi, de asemenea, dăunător pentru mediu și poate pune presiune asupra populațiilor locale. Puține locuri – fie că este vorba de orașe, situri istorice, parcuri naționale sau țări întregi – sunt imune, atunci când vine vorba despre efectele negative ale prea multor turiști care vizitează un loc în același timp.

De curând, după alte orașe europene și nu numai, a venit și rândul Barcelonei, unul dintre cele mai vizitate orașe din Spania. Nemulțumirile autorităților au pornit de la circulația tot mai mare a navelor de croazieră în portul catalan. Oficialii spanioli reclamă faptul că miile de turiști care ajung în fiecare zi în Barcelona își fac poze, se plimbă, dar nu cheltuiesc nici măcar un singur euro.

”Te vei plimba și, dintr-o dată, va apărea această masă de oameni care apar împreună pe stradă. Ei nu consumă nimic și nu au un impact economic… Pur și simplu se plimbă, timp de patru sau cinci ore și pleacă”, a concluzionat Janet Sanz, viceprimar al Barcelonei și consilier responsabil cu ecologia, urbanismul și mobilitatea, potrivit cotidianului Gândul.

Și totuși, viceprimarul Barcelonei este  contrazis de autoritățile portuare. Potrivit acestora, mai mult de 58% dintre vizitatorii care fac croaziere și au trecut prin Barcelona fie și-au început, fie au încheiat vacanța în oraș, ceea ce înseamnă că, implicit, au contribuit la economia orașului.

Nemulțumită este însă și populația catalană care, în ultimele săptămâni au ieșit în număr mare în stradă și au protestat, cerând reducerea numărului de turiști.

Autoritățile catalane au venit deja și cu un plan – limitarea la 200.000 de mii de turiști anual, care ajung în Barcelona pe vasele de croazieră.

Alte destinații din lume care au propus – sau au pus în aplicare – măsuri de restricționare a turiștilor

 • Mallorca
 • Amsterdam
 • Boracay
 • Angkor Wat
 • Insulele Galapagos
 • Machu Picchu
 • Islanda
 • Santorini
 • Bali
 • Dubrovnik
 • anumite Parcuri Naționale din Statele Unite
 • Insule din Tailanda
 • Veneția

Totuși, să nu se pierdem speranțele, pentru că oricare dintre aceste destinații pot fi vizitate în continuare. Astfel, unele au abordat direct problema și au pus în aplicare legi care protejează drepturile localnicilor, permițând în același timp găzduirea a mii de vizitatori anual, iar altele au devenit creative sau au adăugat restricții minimaliste, menite să limiteze numărul și tipul de călători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...