După modelul Germaniei și Franței, și Austria va redeschide o centrală pe cărbune

Austria a anunțat că se pregătește să redeschidă o centrală electrică pe cărbune, închisă în 2020, din cauza temerilor că aprovizionarea cu gaze rusești va fi întreruptă, transmite Euronews.

După declanșarea războiului în Ucraina, Uniunea Europeană a impus sancțiuni contra Moscovei, țările europene pregătindu-se să facă față represaliilor Kremlinului legate de importurile de energie.

”Cărbunele este o posibilitate specială, să spunem așa, și ar putea duce la reducerea consumului de gaz”, a spus Kursmann-Friedl, manager de șantier la centrala electrică.

Cu toate acestea, UE are ambiții majore de a reduce emisiile de carbon, inclusiv angajamentul de a deveni neutră în carbon până în 2050, reluarea utilizării cărbunelui fiind totuși un regres major pentru obiectivele declarate.

Austria nu este singurul stat membru care se pregătește să redeschidă centrale pe cărbune. Germania și Franța au făcut anunțuri similare, ceea ne îndepărtează de obiectivul anunțat de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.

„Este destul de șocant că ne permitem să revenim la redeschiderea centralelor electrice care sunt de două ori mai poluante decât centralele pe gaz”, a declarat Geneviève Pons, de la Institutul Jacques Delors, pentru Euronews. „Ne permitem să facem asta mai degrabă decât să pledăm pentru o reducere a consumului și să pledăm într-un mod cu adevărat foarte activ, adică prin desfășurarea de campanii publice așa cum am făcut în trecut”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole