După ploaie vine soarele: România începe 2024 cu deficit dublu, dar speranța moare ultima!

Publicat: 15 mart. 2024, 17:03, de Vasile Bahrim, în ESENȚIAL , ? cititori
După ploaie vine soarele: România începe 2024 cu deficit dublu, dar speranța moare ultima!

Banca Națională a României (BNR) a raportat un deficit de cont curent de 1,35 miliarde euro pentru luna ianuarie 2024, în creștere față de deficitul de 760 milioane euro înregistrat în aceeași perioadă din 2023.

Balanța bunurilor a arătat un deficit de 1,9 miliarde euro, însă acesta este cu 229 milioane euro mai mic comparativ cu anul precedent.

Pe de altă parte, sectorul serviciilor a avut un excedent de 890 milioane euro, deși acesta a scăzut cu 351 milioane euro față de anul trecut.

În domeniul transporturilor, s-a înregistrat o creștere de 37 milioane euro, ajungând la un plus de 478 milioane euro.

Serviciile de telecomunicații au adus un deficit de 465 milioane euro, mai scăzut cu 43 milioane euro.

Turismul a înregistrat un deficit mai mare, de 451 milioane euro, față de 183 milioane euro în ianuarie 2023.

Ce este deficitul de cont curent

Deficitul de cont curent este o măsură a diferenței între exporturile și importurile de bunuri, servicii și transferuri într-o țară într-o perioadă de timp specifică, de obicei, un an. Mai simplu spus, este diferența dintre cât câștigă o țară din comerțul exterior și cât cheltuie în aceeași perioadă.

Dacă o țară are un deficit de cont curent, înseamnă că cheltuielile sale pentru importuri de bunuri, servicii și transferuri sunt mai mari decât veniturile din exporturi. Acest lucru poate indica o dependență crescută de finanțare externă pentru a acoperi acest deficit, ceea ce poate fi considerat o problemă în termenul lung, deoarece o creștere a datoriei externe poate deveni dificil de gestionat. Pe de altă parte, un excedent de cont curent înseamnă că țara exportă mai mult decât importă, ceea ce poate contribui la creșterea economiei și la acumularea de rezerve valutare.

Venituri și investiții

La capitolul veniturilor primare s-a notat o scădere, de la un excedent de 27 milioane euro la un deficit de 376 milioane euro.

Excedentul balanței veniturilor secundare a scăzut, ajungând la 49 milioane euro, cu 72 milioane euro mai puțin decât anul anterior.

Investițiile străine directe s-au situat la 583 milioane euro, ușor sub nivelul din ianuarie 2023, de 596 milioane euro.

Participațiile la capital, inclusiv profitul reinvestit, au contribuit cu 697 milioane euro.

Creditele intragrup au avut o valoare netă negativă de -114 milioane euro.

Deficitul de cont curent poate indica o economie vibrantă, care atrage importuri pentru a susține creșterea și investițiile.

În contextul unei gestionări prudente, deficitul poate stimula dezvoltarea și modernizarea infrastructurii, îmbunătățind astfel potențialul economic pe termen lung.

Diferența negativă dintre importuri și exporturi reflectă o cerere internă robustă, esențială.

Necesarul net de finanțare externă favorizează accesul la tehnologii de ultimă oră prin importuri.

Decalajul comercial poate încurajează competitivitatea întreprinderilor autohtone.

Datorii

În ianuarie 2024, totalul datoriei externe a urcat cu 4.314 milioane euro, ajungând la 173.126 milioane euro.

Datoria pe termen lung a fost de 125.244 milioane euro la 31 ianuarie 2024, reprezentând 72,3% din datoria totală, cu un avans de 3,4% față de sfârșitul lui decembrie 2023.

La aceeași dată, datoria pe termen scurt a atins 47.882 milioane euro, 27,7% din total, cu o creștere de 0,5% comparativ cu decembrie 2023.