După proteine vegetale, a venit rândul celor fabricate ”din aer”

Publicat: 28 apr. 2024, 16:32, de Magda Marincovici, în Food , ? cititori
După proteine vegetale, a venit rândul celor fabricate ”din aer”
proteine nutrienți alimentele viitorului

O societate finlandeză propune proteine comestibile fabricate din  aerul ambiental. Adică un aliment care nu e nici de origine animală, nici de origine vegetală, care ar putea revoluționa alimentația noastră.

Obiceiurile noastre alimentare s-au modificat mult în ultimii ani și dietele vegetariene și vegane nu mai surprind pe nimeni. Dar Solar Foods, o companie finlandeză, a deschis  în apropiere de Helsinki prima uzină care propune ”bucătăria atmosferică” .

Produsul principal al acestei companii: o proteină numită ”Soleine”. Este o proteină care nu este nici vegetală, nici animală, potrivit co-inventatorilor  acesteia Pasi Vainikka și Juha-Pekka Pitkanen. Cercetătorii lucrează la un microorganism pe care îl hrănesc cu CO2, deci cu aerul pe care „respirăm”,cu un aport de energie de surse regenerabile. Odată ce acest proces începe, microorganismul se transformă într-o pulbere galbenă, hrănitoare. Specia  folosită de Solar Foods rămâne un secret bine păzit, dar pare că ar proveni din mediul marin al Balticii.

Produsul se prezintă sub forma unei pulberi gălbui, cu o aromă ”dulce” și note care duc cu gândul la nuci și smântână, conform New Atlas. El poate fi folosit fie ca supliment alimentar, fie în dieta vegană. În prezent, Uniunea Europeană  ar putea  să investească în noua proteină,  inclusiv Fonds pour Climat, atras de modul prietenos cu mediul în care este obținută.

Procesul de obținere pare ciudat și totuși nu este nimic periculos. În  anii 1970, NASA era interesată de bacteriile capabile să sintetizeze proteine pornind de la compuși din aer, cu scopul de a hrăni astronauții aflați în misiuni de lungă durată în spațiu. Și agenția americană monitorizează în continuare îndeaproape evoluția nutrienților sintetici, aprovizionarea cu alimente fiind extrem de necesară odată ce oamenii ar putea locui permanent pe Lună sau Marte.

Cât privește societatea finlandeză, aceasta deja a semnat un valoros contract cu Fazer pentru  batoane de cicolată în ediție limitată, care vor fi vândute la Singapore, unde cererea de alimentele sintetice este foarte mare. ”Întrebarea nu mai este dacă agricultura celulară va deveni o realitate: este evident că va fi”, spune Vainikka, unul dintre părintele acestei proteine. Mai curând, se pune întrebarea  cine va face aceasta. Noi explorăm posibilitățile acestei platforme științifice la o nouă scară, mai spune acesta.

Solar Foods estimează că poate produce până la 160 de tone de soleină și are în plan să construiască a doua uzină, având în vedere că piața de alimente obținute în laborator va exploda. Este o piață care ar putea ajunge la 100 de milioane de dolari până în 2032, potrivit New Atlas. Mai rămâne să-i convingă și pe gurmanzi!