Durata medie de redactare a unei hotărâri judecătorești. Concluzia CSM

Publicat: 20 mart. 2024, 08:55, de Cezar Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Durata medie de redactare a unei hotărâri judecătorești. Concluzia CSM
Durata medie de redactare a unei hotărâri judecătorești

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat, marți, date privind soluționarea dosarelor de către instanțele de judecată. Potrivit CSM, termenul mediu de redactare a hotărârilor judecătorești este ”aproape egal cu termenul prevăzut de lege”.

“În anul 2023, la nivelul curţilor de apel au fost soluţionate şi redactate 130.745 de dosare, termenul mediu de redactare al hotărârii fiind de 39,9 zile. La tribunale au fost soluţionate şi redactate 334.277 de dosare, termenul mediu de redactare al hotărârii fiind de 46,4 zile, iar la judecătorii au fost soluţionate şi redactate 824.305 dosare, termenul mediu de redactare al hotărârii fiind de 22,1 zile”, conform unui comunicat de presă transmis marți seara de CSM.

Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii arată că ”termenele de redactare a hotărârilor judecătoreşti trebuie corelate în mod direct cu deficitul de personal, care este semnificativ”.

CSM susține însă că deficitul de personal în rândul judecătorilor se va diminua în perioada următoare, odată cu numirea în funcţie a judecătorilor care au promovat examenul de admitere în magistratură organizat în perioada iulie 2023-martie 2024.

Reprezentanții instituției spun că vor fi numiţi în funcţie 297 de judecători la judecătorii. Acestora li se adaugă 163 de judecători stagiari, absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii.

”De asemenea, este în derulare un nou concurs de admitere în magistratură declanşat în luna februarie 2024 pentru 75 de posturi de judecător şi încă 30 de posturi pe lista suplimentară”, a adăugat CSM.

În concluzie, situaţiile în care numărul hotărârilor judecătoreşti redactate peste termenul legal este mai mare sunt „situaţii de excepţie, care nu caracterizează majoritar corpul judecătorilor”, fiind necesar a fi analizate corelat cu deficitul de personal care există la acest moment, arată Consiliul Superior al Magistraturii.