Dialogurile Puterii: Ni s-a vândut o poveste frumoasă – E-Factura! Dar a început cu stângul

Publicat: 13 feb. 2024, 13:00, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Dialogurile Puterii: Ni s-a vândut o poveste frumoasă - E-Factura! Dar a început cu stângul

Avocatul Augustin Drăghiceanu a disecat la Dialogurile Puterii toate neajunsurile legate de aplicarea forțată a E-Factura.

E-Factura este una dintre poveștile foarte bine împachetată de politicieni și, care atunci când ajunge să fie aplicată, se împotmolește și clachează. Avocatul Augustin Drăghiceanu, a vorbit la Dialogurile Puterii despre această nouă decizie, despre greutatea cu care poate fi utilizată și despre imposibilitatea utilizării în anumite cazuri.

Teoria ANAF legată de introducerea obligatorie a E-Factura este că aceasta va elimina evaziune și că foarte multe venituri ar fi clare și s-ar putea verifica în timp real. ”Această poveste frumoasă din spatele tuturor măsurilor politic politice încă nu se confirmă, din punctul meu de vedere. Toate celelalte măsuri urmează să le vedem la final de an sau peste doi ani, în măsura în care se vor concretiza niște cifre pozitive la acest moment, a spus avocatul Drăghiceanu.

E-Factura a început cu stângul

”Am început cu stângul, în sensul în care tot acest sistem informatic al ANAF-lui este blocat, nu funcționează așa cum trebuie pentru că nu s-au făcut informările necesare. Un prim neajuns al întreprinzătorilor mici și mijlocii este că ei veneau în cont pe SPV doar pe CNP. Nu au știut să își facă un cont pe CUI sau pe CIF. Pe de altă parte, fiecare societate trebuie să aibă o persoană delegată care să facă facturile la momentul facturării. Trebuie înregistrate în SPV în 5 zile”, susține avocatul

Contabilul șef poate fi depășit numărul imens de muncă dacă nu are o armată de angajați.

”Ar trebui fiecare contabil să aibă o grămadă de angajați care să facă acest lucru. Poți să ai, de exemplu, un contabil care se obligă să facă această operațiune, dar este foarte dificil, pentru că nouă ne spune legea, noi trebuie să avem o persoană desemnată și care să aibă parolă și care intră în acest SPV și care emite factura și pe care o înregistrează. Este una dintre problemele pe care le am observat la anumite societăți”, a spus Drăgheanu la Dialogurile Puterii.

Haideți să vorbim despre societăți de avocatură

Este una în care persoana care are acest drept de a intra în acest sistem și de a încărca această factură are acces la informații confidențiale. Nu ai cum să limiteze accesul, de exemplu la contul 112 sau 394. Primul este evidența salariaților. Asta înseamnă într o societate în care salariile sunt negociate, sunt confidențiale și sunt acordate în funcție de anumite criterii, s-ar putea să creeze disensiuni și discuții. Salariile ar fi la vedere. Ele sunt transparente. Asta înseamnă că persoana pe care tu, însărcinat doar să înregistreze factura și să comunice, acela ar putea să divulge anumite informații confidențiale. Nici nu mai vorbim de GDPR și alte aspecte,

Niște elemente esențiale ce țin de contractele tale ajung practic și pot fi observate și comunicate către terți de acel angajat

Ar trebui să ai o încredere deplină, susține Drăghiceanu. ”Sunt foarte mulți întreprinzători mici care nu au în primul rând posibilitatea să și angajeze. Probabil o să și delege această operațiune administrativă, să o delege unei persoane care este angajată. Dacă nu are foarte mulți angajați, va trebui el să le facă pe toate. În același timp, el trebuie să fie foarte un foarte bun fiscalist, să înțeleagă și consecințele neîndeplinirii obligațiilor. Cum o înregistrează. Avem sancțiuni în cinci zile sau de modificat în 5 zile lucrătoare, 5 zile calendaristice. Ai sancțiuni foarte mari, în funcție de contribuabil, de la mic la mijlociu. Poate să ajungă la amenzi până la 10 000 de lei pentru înregistrarea cu întârziere sau anumite înregistrări pe care nu le faci în sistem SPV. Erau foarte mulți care, de exemplu, uitau să facă o factură la final de lună“, mai spune avocatul.

Augustin Drăghiceanu spune că procesul de procesul de implementare a E-Factura trebuia să dureze clar, mult mai mult.

Al doilea aspect legat de încredere

”Al doilea aspect de încredere de care vorbeam – contul 394 îți arată care sunt clienții tăi, dincolo de sumele pe care tu vezi că i factureze. Aici e normal. Ai acces la facturile pe care le faci, dar tu vezi toți clienții ce income au, știi exact ce bani se încasează. Poți să înțelegi, vezi foarte multe operațiuni. Tu deja ai acces la niște informații relativ confidențiale. Una e să ai o declarație fiscală cu privire la niște sume totale. Eu știu venituri minus cheltuieli și alta e să știi în mod concret fiecare operator economic, fiecare cu contractat, ce sume se plimbă prin conturile tale și cu ce titlu. Adică deja sunt informații confidențiale. O societate mare, care are un flux financiar deja acea persoană trebuie să fie cu adevărat de încredere pentru că poate furniza informații confidențiale”, mai spune Drăghiceanu.

Societățile mici le va fi cel mai greu să își angajeze un om, să-l plătească doar pentru asta și clar o să riște amenzi.

E-Factura are un scop bun, teoretic, dar s a încercat forțarea acestui demers fără a se crea un sistem informatic extrem de clar și de operativ. ”Am clienți care spun că au sute de facturi înregistrate și neconfirmate, unele confirmate, unele neconfirmate. Eu știu petroliști care au zeci și sute de încasări și de facturi, cumpără și vând. Și am înțeles că sunt reale problemele”, afirmă Drăghiceanu.

Din punctul său de vedere, această măsură din E-Factura trebuia pregătită, explicată de către Ministerul Finanțelor.

Fiecare reprezentant al societăților mici, mijlocii, mari, să poată să aibă suficient timp să înțeleagă metodologia și aplicarea acestor măsuri. Nu putem să implementăm peste noapte. Anunțăm la final de an că la anul urmează să schimbăm totul. Prezumăm o finalitate pozitivă a măsurilor, fie că se reflectă în cifre, fie că se reflectă în transparență, nu contează cum spunem, dar finalitatea este de fapt una deficitară la nivel de implementare pentru toți operatorii.

Vă invităm să urmăriți întregul interviu de la ora 18.00, la podcastul „Dialogurile Puterii”, pe toate canalele online ale Ziarului Puterea.