Haosul E-Factura: un exemplu concret cum ANAF îi aburește pe contribuabili

Publicat: 22 feb. 2024, 17:16, de Andrei Ceausescu, în News , ? cititori
Haosul E-Factura: un exemplu concret cum ANAF îi aburește pe contribuabili

O asociație de proprietari a primit trei răspunsuri diferite de la ANAF în chestiunea E-Factura. Oamenii sunt bulversați.

Implementarea sistemului e-Factura generează dificultăți semnificative pentru asociațiile de proprietari, care se confruntă cu o serie de neclarități și interpretări contradictorii. O conferință recentă, la care au participat reprezentanți ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și ai asociațiilor, a scos la iveală frustrarea și lipsa de informații concrete cu privire la rolul și necesitatea e-Facturii în contextul specific al acestor organizații.

Organizații nonprofit vs. obligații fiscale

O reprezentantă a unei asociații a subliniat statutul nonprofit al asociațiilor, conform legii, punând la îndoială implicarea lor în sistemul e-Factura. Argumentul principal se bazează pe natura activității: asociațiile nu emit facturi, ci le primesc de la furnizorii de utilități (apă, gunoi, electricitate etc.). Fondurile strânse, inclusiv din închirierea spațiilor sau antenelor, sunt utilizate strict pentru reparații și nu permit evaziunea fiscală, a completat ea.

Confuzia generată de ANAF

Situația este agravată de lipsa de coerență în răspunsurile oferite de ANAF. Reprezentanta asociației a relatat experiența sa neclară la sediile instituției, unde a primit trei opinii diferite cu privire la obligativitatea aderării la e-Factura. Lipsa unui răspuns clar generează frustrare și incertitudine.

Recunoașterea confuziei și solicitarea de clarificări legate de e-Factura

Mihaela Drăgulin, director general în cadrul Direcţiei generale de asistenţă pentru contribuabili din ANAF, prezentă la conferință, a recunoscut existența confuziei în rândul asociațiilor de proprietari. Au fost transmise solicitări către Ministerul de Finanțe pentru a obține clarificări cu privire la statutul specific al acestor organizații în contextul e-Facturii.

Situația actuală și așteptări

Deși, în prezent, asociațiile de proprietari nu sunt exceptate de la aderarea la e-Factura, ANAF a confirmat că se iau în considerare particularitățile lor. Preocupările legate de această obligație au fost comunicate Ministerului de Finanțe, iar clarificările ulterioare sunt esențiale pentru a oferi o direcție clară asociațiilor.

Concluzie

Implementarea e-Facturii pentru asociațiile de proprietari ridică o serie de semne de întrebare și generează frustrare din cauza lipsei de informații concrete și a interpretărilor divergente. Clarificările din partea Ministerului de Finanțe sunt așteptate cu nerăbdare pentru a elimina incertitudinile și a facilita o tranziție lină către noul sistem.