E jale la Lungulețu, oamenii nu mai vor să culeagă varza (Foto)

Legumicultorii din Lungulețu, județul Dâmbovița, o importantă zonă legumicolă, nu mai vor să culeagă varza de pe câmp, din cauza prețului foarte mic, care pornește chiar și de la 30 de bani pe kilogram. Cum nu dispun de spații de depozitare, aceștia preferă pur și simplu să distrugă cultura, decât să strângă varza, pentru că i-ar costa prea mult.

Dacă în urmă cu o lună, când gospodinele căutau varză pentru murat, prețul ajunsese chiar și la 1,5 lei/kg, acum vorbim de 30-50 de bani pe kilogram, deloc stimulator pentru fermieri, așa că mulți au băgat deja freza în varză. Își pun, însă, speranțele în sfecla roșie și ridichile negre pentru care există cerere ceva mai bună.

Citeste si N-am avut de ales, spune patronul Unicarm despre investiția în ferma de vaci de lapte

Că varza este ieftină la Lungulețu s-a auzit până la vecinii bulgari, care de vreo săptămână cumpără cu tonele marfa producătorilor români.

„Lumea este supărată. Eu unul nu-mi permit să recoltez la prețurile acestea, pentru că am oameni de plătit, motorina costă și sunt zile în care prețul este și 30 de bani/kg”, a declarat pentru Puterea reprezentantul unei cooperative agricole din Lungulețu.

Citește și Cât costă roșiile românești la final de sezon (foto)

În București, în schimb, prețul la varză în piețe pornește undeva de la 3 lei/kg și ajunge chiar și la 5 lei/kg.

40 COMENTARII

 1. Degeaba taranii se straduie sa cultive pamantul daca nu pot vinde produsele. Noi nu avem o specializare geografica pe produse agricolesi animaliere. Toti pun cartofi, varza, morcovi, etc. Apoi avem prea multe importuri de legume si fructe care distrug producatorul roman. Statul nu le subventioneaza transportul produselor. Avem cele mai mici subventii acordate taranilor.

  • Se chinuie sa cultive și cu mari cheltuieli, cu sănătate precară, pentru că mănâncă haotic, nici apă nu beau cum trebuie, iar munca lor nu o mai pun la socoteală când trebuie să – și vândă produsele.
   De ce nu se iau măsuri împotriva ” comercianților ?”

   • Pentru ca cei de la Lunguletu încurajează comercianții! La jumătatea lunii octombrie am trecut pe acolo. Erau munti de varza. Am vrut sa cumpăr și, ce să vezi, prețul 2 lei! Doar dacă luam de la 500 de kg în sus mai reducea din preț. Deci, asta ce înseamnă, că tot de la comercianții din piață am cumpărat ca au lăsat prețul cu 20 de bani mai puțin decât producătorul.

 2. Într-o piață liberă așa funcționează, producătorul produce comerciantul vinde marfa , prețul de stabilește în funcție de cerere și ofertă .Momentan varza de vinde in piețele din România cu 1-1,5 lei pe kg Producătorul dacă ar pierde timpul în piață ar diminua producția cu peste 50% .

 3. Într-o piață liberă așa funcționează, producătorul produce comerciantul vinde marfa , prețul de stabilește în funcție de cerere și ofertă .Momentan varza de vinde in piețele din România cu 1-1,5 lei pe kg Producătorul dacă ar pierde timpul în piață ar diminua producția cu peste 50% .

 4. Ar trebui sa faca contracte cu marile magazine de legume si fructe ca sa fie siguri ca nu raman cu marfa pe camp.Ar mai fi o solutie sa se asocieze cu proprietarii de depozite legumicole si sa o poata vinde in extra sezon.

 5. Oamenii aceia muncesc de dimineața până seara, nu i mai denigrati.In tara asta condusa de impostori întra zeci de mii de tone de legume din alte tari multe dintre ele fără acte. Normal ca atunci țăranii noștri rămân cu produsele pe câmp. Rușine lui Daia ministru lui peste !

  • Cred ca nu ați fost niciodată acolo!chiar ma bucur ca li se intampla asta!dacă mergi tu ca om de rand sa cumperi 200 kg,nu vor sa îți dea…dacă nu le iei toată remorca,te ia și la înjurături…la fel și la cartofi…trebuie sa le iei toată remorca….asa ca ,sa bage freza în ea….

 6. Problema e că se importa din afara in loc sa ,sprijine taranul roman .sa creeze pirghi .in loc sa Colecteze cereal aduceau din afara .mălaiul .se putrezea in coșurile gospodărie ,,așa a fost din 89 pena acu..aceași treabă cu legumele .fructe . animale..

 7. Dupa pararea mea si-o mai fac si cu mana lor ca in fiecare an .
  Daca stie ca nu o da si ca ramane cu ea de ce nu lasa pretul la jumate ? De ce in loc sa o dea cu 3 lei nu a dat-o cu 1,5 lei sa poata luat tot romanul .
  Cum te gospodaresti asa traiesti !

 8. Ziaristul (dacă e ziarist) printre alte știri adevărate mai introduce și minciuni mari.
  Dacă se duce la piața Obor o sa vadă stive de varza la prețul de 1 leu kg,iar în alte piețe maxim 1,50 lei și nu 2-3 lei cât scrie în articol.
  Sa meargă pe teren prima dată, sa se documenteze.
  Asa scade credibilitatea în jurnaliști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...