Se află România în fața unei crize a pieței imobiliare?

În economia românească încep să apară tot mai multe voci care prevestesc o criză a pieței imobiliare. Cele mai sonore sunt cele ale analiștilor Iancu Guda și Radu Georgescu, care au un mesaj funebru pentru piața de profil.

„Piața imobiliară din România va avea o prăbușire epică. Mult mai mare decât în 2009. Multe blocuri vor rămâne nevândute. Eu am vândut toate apartamentele pe care le închiriam. Săptămâna trecută, Google a prezentat raportul cu trendul căutărilor pe internet. Când se va prăbuși piață imobiliară?, are cea mai mare creștere. A crescut cu 2.400% în ultima lună!!!”. scrie pe Facebook Radu Georgescu, managing partner al CFO Network.

Aceste cuvinte coroborate cu prevestirea lui Iancu Guda, anterioară anului 2021, care estima o scădere de preț cu 25% a apartamentelor pictează un tablou gri al pieței imobiliare, mai ales pe componenta rezidențială.

Motive pentru care piața se poate prăbuși

În opinia lui Radu Georgescu sunt 3 motive majore pentru care piața riscă prăbușirea.

  • Creditul imobiliar a crescut de 4 ori în 10 ani, de la 22 miliarde lei la 90 miliarde lei. Nu cred că există vreo țară cu asemenea creștere. În 2009, ajustarea s-a făcut pe un număr mic de apartamente, cele tranzacționate în 2008. Acum toate apartamentele vor fi afectate.
  • Prețul apartamentelor a crescut datorită bugetarilor. În ultimii 5 ani, salariile bugetarilor s-au dublat. Salariile din privat au rămas, aprximativ, la același nivel. Sunt șoferi, paznici la primarii care câștigă 1.000 euro / lună. Aceste anomalii vor dispărea în curând.
  • Oferta a crescut în 10 ani, cererea a scăzut În ultimii 10 ani, a crescut numărul de apartamente noi. Dar numărul locuitorilor a scăzut.

Cu toate acestea, potrivit ultimului raport al imobiliare.ro, prețurile de pe piața rezidențială au continuat să crescă în primele 3 luni ale acestui an, cu 2,2% la nivel național, iar cererea s-a păstrat, deși e în scădere față de primul trimestru al anului trecut.

3 COMENTARII

  1. S-au calicit la maxim, și producătorii de materiale și dezvoltatorii,lumea face foamea că au crescut prețurile la toate!calitate nexam,doar prețurile duse la cât dau băncile!ia întrebați dezvoltatorii de antifonaje la blocuri!de scurgerile de la baie sau bucătărie,de găurile pentru hote,de câte și mai câte,unele mai urile că celelalte!!!vax!!! doar banii să le dai, dacă se poate degeaba!!!

  2. inca diu 2009 ”clarvazatorii” prevestesc venirea unei noi creize imobiliare… si uite ca suntem in 2021, criza Covid e pe sfarsite iar pretul apartamentelor creste in continuare. In Spania si Italia pretul mediu e 3000-3500 euro, in Ungaria e 2000 euro iar la noi e doar 1300 euro… e evident ca preturile apartamentelor se vor DUBLA in urmatorii 5-10 ani.

  3. In dezvoltarea de locuinte nu a existat un studiu serios de piata. In vechile blocuri, exista sute de apartam.goale ale milioanelor de romani plecati. Impozitele mici, ii fac sa le pastreze, ori le inchiriaza pe sume reduse la negru. Apoi sute de terenuri ale primariilor din orase, ori cumparate de dezvoltatori au devenit blocuri cu zeci de apartamente dar fara parcari si spatii verzi. La fel cladiri cu sute de birouri stau goale, se va lucra de acasa si dupa pandemie. Nu a existat proiecte cu bani europeni de modernizare blocuri vechi, cu contoare indiv.gaze, parcari, noi sparii verzi. Iar acesti dezv.imobiliari au facut constructii proaste calitativ si pe spaga la primarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...