ECDC: Europa și Asia Centrală, departe de a pune punct transmiterii HIV

Într-un raport publicat vineri, Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC) avertizează că majoritatea țărilor din Europa și Asia Centrală sunt încă departe de eradicarea epidemiei de SIDA până în 2030.

Programul comun al Națiunilor Unite privind HIV, ONUSIDA, are ca obiectiv eradicarea SIDA ca amenințare la nivel global, până în 2030.

Aceasta presupune reducerea numărului de cazuri noi de HIV cu 90% până la finele acestui deceniu, comparativ cu 2010.

În ultimii ani, au scăzut și continuă să scadă noile contaminări cu HIV și mortalitatea legată de SIDA, precizează Andrea Ammon, medic și director al agenției sanitare la nivelul Uniunii Europene, pentru AFP.

Această scădere sugerează că ”măsurile sunt eficace”, dar ”nu sunt suficiente pentru a îndeplini obiectivul fixat pentru 2030”, mai spune Andrea Ammon.

Studiul a fost realizat între ianuarie și martie 2022, în 53 de țări din Regiunea Europa a OMS.

În această regiune, 83% dintre persoanele care trăiesc cu HIV își cunosc acest statut, 85% dintre aceste persoane urmează un tratament antiretroviral vital și 93% dintre persoanele aflate sub tratament au o încărcătură virală redusă și, prin urmare, nu transmit virusul. Dar obiectivul de 95% la toate cele trei capitole este departe de a fi atins până în 2025.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole